Той се срещна и с полския президент Анджей Дуда

Принц Уилям почете днес паметта на полските войници, загинали в различни военни конфликти, като поднесе венец на Паметника на Незнайния воин във Варшава, предаде АП.

Британският престолонаследник е на посещение в Полша в израз на уважение към усилията, които страната полага, за да помогне на Украйна. Тя отразява и подкрепата на Великобритания за съюзник на първа линия, поемащ потока от украински бежанци и полагащ усилия да подпомогне украинската армия да отблъсне руската инвазия, отбелязва АП.

Принц Уилям поднесе венец в цветовете на полското знаме, бяло и червено, и смирено сведе глава пред Паметника на Незнайния воин.

Принц Уилям на изненадващо посещение в Полша

По време на двудневното си посещение в Полша британският престолонаследник ще има няколко срещи, включително с президента Анджей Дуда.

Той започна изненадващата си визита вчера със среща с британски и полски военни в Жешув – югоизточен полски град с население от 200 000 души, превърнал се в център за доставки на военна и хуманитарна помощ за Украйна.

"Исках да дойда да ви благодаря лично за всичко, което правите; за това, че се грижите за нашата безопасност и че държите под око развитието на ситуацията", каза принц Уилям в своето обръщение към военните.

Почетоха Елизабет II на първия Ден на майката след смъртта ѝ (СНИМКИ)

След това британският престолонаследник посети център за бежанци в столицата Варшава, където са настанени около 300 души, пристигнали наскоро от Украйна. Там той разговаря с украинци и игра тенис на маса с деца.

Обединеното кралство е една от страните, които подкрепят най-активно подсилването на източния фланг на НАТО в отговор на руската агресия. Великобритания разположи военни части в Полша и в балтийските държави и до момента е предоставила на Украйна военна помощ на стойност повече от 2,3 милиарда лири (2,8 милиарда долара). Освен това тя обеща хуманитарна помощ в размер от 220 милиона лири (269 милиона долара), припомня агенцията.

Изпращайки популярния 40-годишен престолонаследник, който е служил в Кралските въоръжени сили и като пилот е участвал в спасителни операции на гражданската авиация, Великобритания  иска да покаже своето лично отношение към Полша. Британски политически лидери редовно посещават тази страна, за да изразят подкрепата си за НАТО и украинската кауза, принц Уилям е символ на нацията и без да е обременен от партийна политика, може да изрази благодарността към военните за тяхната служба, отбелязва АП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

Източник: Десислава Николова, БТА