Клубът отрича всякакви неправомерни действия или конфликт на интереси

Изпанският гранд "Барселона" е изправен пред нова правна заплаха от УЕФА, включително възможна забрана за участие в Шампионската лига. Причината - плащания на милиони долари към компания, свързана с испански съдийски служител.

Европейската футболна централа започна разследване по случая "Негрейра", който вече се проверява от прокурорите в Испания.

Правилата на Шампионската лига, които са в сила от април 2007 г., позволяват на УЕФА да изключи отбори от надпреварата за един сезон, ако се докаже, че те са участвали в уреждане на мачове. Футболната централа е поискала от дисциплинарните инспектори да "проведат разследване относно потенциално нарушение на правната рамка на УЕФА".

Съдебните документи показват, че клуб "Барселона" е платил 7,3 милиона евро в периода 2001-2018 г. на компанията на Хосе Мария Енрикес Негрейра, бивш вицепрезидент на съдийската комисия на испанския футбол.

Прокуратурата в Испания официално обвини "Барселона" в корупция в спорта и фалшифициране на документи. Съдия следовател ще реши дали това ще доведе до повдигане на обвинение. Все още не са публикувани доказателства, че съдиите или отделни мачове действително са били манипулирани.

Клубът отрича всякакви неправомерни действия или конфликт на интереси, заявявайки, че е плащал за технически доклади на съдиите, но никога не се е опитвал да повлияе на техните решения в двубоите.

Всяко доказателство за манипулирани мачове през последните 16 години може да накара УЕФА да изключи "Барселона" от своите турнири за една година и да започне дисциплинарно дело.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА/ Мирослав Димитров