Апаратът успя да се издигне на височина от 16 км

Ракетата, сглобена почти изцяло от части, създадени на триизмерен принтер, беше изстреляна за първи път, но не успя да достигне космоса, предадоха осведомителните агенции. Изстрелването на ракетата "Теран 1", дело на калифорнийската компания "Релътивити спейс", беше предавано на живо от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида. Това беше трети опит за старт, след като първите два не се състояха заради технически проблеми.

Около 80 секунди след старта тя успя да се издигне на 16 км над Атлантическия океан със скорост от 1999 км/ч, преминавайки ключова първа цел на тестовата мисия, отбелязва Ройтерс. Двигателите на втората й степен изглежда се включиха за кратко, но въпреки това апаратът не успява да достигне орбита.

Тайните на Вселената: Учени откриха древни астероиди, съдържащи вода (СНИМКА)

"Днес постигнахме огромна победа, с много първи първи неща в историята", казаха от компанията "Релътивити спейс", цитирани от ДПА.  "Въпреки че днес не изминахме целия път, събрахме достатъчно данни, за да покажем, че летенето на 3D отпечатани ракети е възможно", допълниха оттам по време на живото предаване.

Около 85% от частите на ракетата "Теран 1", чиято височина е 33,5 метра, са отпечатани във фабриката на компанията в Лонг Бийч, Калифорния, включително и двигателите. "Релътивити спейс" има за цел да увеличи този процент в следващите версии.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Теодора Славянова, БТА