Освен в Париж, демонстрации има в Бордо, Нант и Рен

Стачките и протестите срещу пенсионната реформа във Франция достигнаха нови ниво на интензивност, след като противници на правителството блокираха железопътни гари, пътища и част от международното летище "Шарл дьо Гол" в Париж, предаде ДПА.

Полицията в столицата използва сълзотворен газ срещу демонстрантите и извърши арести. В други градове, сред които Бордо, Нант и Рен, също имаше многолюдни протести, съпроводени с напрежение.

Стачкуващи във Франция блокираха натоварен път и си направиха пикник

Над 80 демонстранти са били арестувани, а 123 жандармеристи и полицаи са били ранени, съобщи вътрешният министър Жералд Дарманен, цитиран от Франс прес.

По данни на вътрешното министерство 1,9 милиона човека са излезли да протестират в страната. Според Общата конфедерация на труда броят на участниците в протестите е бил 3,5 милиона. Около 12 000 полицаи са били изпратени да се грижат за реда по време на демонстрациите, посочва ДПА.

Стачките и протестите бяха предимно мирни седмици наред, но в последните дни имаше увеличаване на насилието при спонтанните демонстрации.

Премиерът на Франция Елизабет Борн заяви в Twitter, че всеки има право да протестира, но насилието по време на демонстрациите е неприемливо. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Илиян Могиларски, БТА