Очакваме през април да дойде помощ за охрана на границите ни

Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение за осигуряването на 1 милион снаряда за Украйна. След като се разбра, че България и още 9 държави няма да участват в закупуването на боеприпаси, от Брюксел и президентът Румен Радев коментира позицията на България по споразумението.

Тази нощ в заключенията евролидерите написаха, че ЕС и държавите членки увеличават усилията си за належащите военноотбранителни нужди на Украйна и приветства споразумението за спешна доставка на боеприпаси и мобилизиране на подходящо финансиране чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира.

„17 държави подкрепят споразумението за осигуряване на 1 милион 155-милиметрови снаряди за Украйна, а 10 държави не го подкрепят. България не е сред страните, които поръчват снаряди за Украйна”. Това заяви президентът Румен Радев пред медиите след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„България подкрепя европейския механизъм за укрепване на мира. С него ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания за по-голям капацитет. Но за доставката на 1 млн. снаряда за Украйна във вчерашното заключение изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка държава членка. Текстът е записан, защото преди този Съвет имаше Съвет на министрите. България не е част от тази инициатива, заедно с още 9 държави. Няма как да има общо решение. Която държава желае да се включи, сключва индивидуално споразумение”, поясни българският президент.

Втората тема, която той засегна, бе за европомощ за охрана на сухопътната ни граница, която на места е външна за Евросъюза. „България получи пълна подкрепа, висока оценка за охраната на външните граници. Приключват с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европомощта за охраната на български граници, която е приоритет. Очаквам от април да започне изпълнението на тази помощ”, каза президентът Радев.

По думите му страната ни е получила високо признание и оценка за всички инициативи. „Поставих един въпрос за нагнетения скъп газ – три пъти по-скъп от сегашните цени и неговото вадене означава ние да вдигнем цената на газа, който продаваме в момента. Тази тема ще бъде обект на анализи от страна на ЕК”, поясни българският президент пред медиите.

Относно целевата помощ от 56 млн. евро за селскостопанските производители на страните в близост до Украйна, президентът каза, че настояваме за по-голяма помощ от определените 16 милиона евро. Заедно с Румъния, Унгария, Словакия, Полша искаме тя да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители, заяви Радев. Той уточни, че това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕС.

България и Румъния получават допълнително финансово подпомагане заради занижаване на цените на земеделските ни производители заради внос от Украйна. „Тези 16 милиона в никакъв случай не могат да покрият щетите, които те търпят. Настояваме сумата да бъде много по-голяма и да съответства на вредите”, каза Радев.

Запитан, ако Путин дойде в България, ще го арестуваме ли, българският държавен глава определи въпроса като безсмислен. „Знаете, че отношенията в момента между държавите от ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация”, каза Радев. 

Евролидерите не се разбраха за решението за отстраняване на моторите с вътрешно горене. Германия се противопостави на това решение, а Франция го защитава. 

Европейските лидери единодушно осъдиха сексуалното насилие над украински жени и призоваха Русия да върне отвлечени украински деца.

“Това е ужасно напомняне за най-мрачните времена от нашата история - да се депортират деца. Това е военно престъпление. Днес знаем за 16 200 деца, които са били депортирани. Само 300 са се върнали досега”, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Евросъюзът е твърдо решен да потърси отговорност за руските военни престъпления чрез създаване на специален Международен съд в Хага. Лидерите се ангажираха и да осигурят постоянна икономическа и военна подкрепа за Украйна

“Това е решение, което се отнася до боеприпасите. Искаме да бъдем напълно ангажиран играч, когато става дума за предоставяне на подкрепа, искаме да действаме като европейци по отношение, както на производството на боеприпаси, така и на доставката на боеприпаси в Украйна”, обясни председателят на Европейския парламент Шарл Мишел. 

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.