Той е категоричен, че КЗК трябва да се справи с високите цени и непазарните практики

Със сигурност има как да се състави коалиционно правителство, но не и с другата основна политическа формация - ГЕРБ-СДС. Убедени сме, че ще постигнем първото място, за да имаме инициативата в 49-тото НС. Ще предложим кабинет, който ще бъде с достатъчно добра експертиза, надяваме да се срещне подкрепа. Не вярвам особено в експертен кабинет, във всеки един кабинет има експерти, по-скоро ще предложим правителство на малцинството. Не сме избрали премиер все още. Това каза за "Офанзива" Никола Минчев от "Продължаваме Промяната".

По думите му приоритетите на ПП са за период от 4 години. "Най-вероятно през май ще бъде приет бюджет за 2023 г. 50 млрд. са парите, които очакваме под формата на средства по ПВУ и ОП за 5 години. Не се притесняваме от сваляне на кабинета, но това носи последствия, защото няма алтернатива, хвърля страната в криза. Не мисля, че партиите биха си позволили да свалят едно правителство току тъй, ако няма какво да предложат", посочи той. И разкри кои са допирните точки на ПП с другите партии. 

Арабаджиев: За да паднат цените на храните, трябва да имаме родно производство

"Позицията на България в еврозоната и в Шенген, по съдебната реформа, по отношението към войната в Украйна - основни точки, по които може да се види с кого ПП има идентични позиции. С БСП се появиха доста теми, по които имаме диаметрално противоположни позиции - въвеждане на еврото от 2024 г., отношението към войната в Украйна. Борбата с корупцията също е основна тема, по която на теория имаме идентитет с ГЕРБ-СДС, но е важно да се види в последните години какви са били позициите им", смята Минчев. 

Той е категоричен, че КЗК трябва да се справи с високите цени и непазарните практики. "Тя обаче не е известна като функциониращ орган. Категорично той трябва да бъде реформиран", отбеляза той. Ако има достатъчно средства, ПП ще подкрепи 940 лева да бъде минималната заплата. 

Според него заявка на ГЕРБ за подкрепа на съдебната реформа не е достатъчна, а подействията им в пленарната зала ще проличат намеренията. "Моделът, внесен в МС, който е и на ДБ за разследване на главния прокурор, може и да е идентичен с внесения от ГЕРБ преди 2 години. Не може обаче да има човек, който е встрани от системата и да бъде на новия пост. Затова се назначава съдия. Поради самата Конституция е трудно да се въведе механизъм за разследване, тази нова фигура трябва да е максимално независима", коментира Минчев. 

Той смята, че може да бъде дадено допълнително въоръжение на Украйна, стига това да съответства на възможностите на българската отбрана. ''Не мога да приема позицията на президента, че това означава удължаване на войната. Няма как да мислим, че агресорът ще спечели. Важно е да се помогне, това е важно за позиционирането ни на външнополитическата сцена", подчерта той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.