Вижте какви са промените в Наредбата за определяне на максималния им размер

По-тежки наказания за шофьорите, ако нарушат правила за движение по пътищата. Промените са залегнали в Наредбата за контролните точки и влизат в сила от 28 март. Така общият брой контролни точки остават 39, но могат много по-бързо да се стопят.

Ето няколко примера:

За управление на МПС с алкохол от 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда ще се отнемат  12 контролни точки. При отказ от тест за алкохол и наркотици – 15 контролни точки; за движение в лентата за принудително спиране – 10 контролни точки; за движение в платното за насрещно движение – 15 контролни точки; за превишаване на разрешената максимална скорост с над 50 км/час – 18 контролни точки; а за говорене по мобилен телефон без hands free ще ни взимат 8 контролни точки.

СТАТИСТИКА НА КАТАСТРОФИТЕ: Най-често стават произшествия с мъже от 18 до 24 години

„Очевидно не може да се разчита само на общественото самосъзнание. Взимаме нещата основно в наши ръце. С промените възможностите за лишаване на водачи от правото да управляват МПС значително се увеличават. Завишени са контролните точки, които се отнемат за основните нарушения – осигуряването на предимство, превишената скорост, употребата на алкохол и наркотични вещества”, заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция.

Сергей е шофьор с над 30 години стаж. Признава, че се е случвало да нарушава правилата и да му отнемат контролни точки. Определя се като дисциплиниран на пътя, но смята, че повечето водачи не притежават дисциплина.

Според пътни експерти мярката няма да ограничи нарушенията. „Това, че ще ти вземат книжката и колата, не е нещо, което би стреснало българина“, твърди Диана Русинова. Йонко Иванов пък смята, че завишеният брой точки, които ще ни отнемат, ще доведат до пълнене джобовете на адвокати и полицаи на пътя. Иванов предупреди, че има места, на които шофьорите могат да се простят с книжката си за нула време.

Според бившия шеф на КАТ-София Тенчо Тенев новите санкции ще доведат до по-сериозна дисциплина сред водачите. „Това с точките е добро начало. Въпросът е да има малко по-строг контрол от страна на Пътна полиция”, заяви Тенев.

Новите санкции за шофьори не са достатъчни сами по себе си, за да се справят с нарушителите зад волана. Това мнение изрази в Бургас главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. По думите му е необходим комплекс от мерки - подобряване на инфраструктурата, подобряване самосъзнанието на водачите и възпитанието на подрастващите, както и нови законодателни промени, за които МВР настоява.

Намаляване на пътния травматизъм и дисциплиниране на шофьорите са основните цели на промените. Общият брой точки за шофьорите остава 39, а за младите водачи с до 2 години опит - 26. Но с новите правила тези точки вече могат много по-бързо да бъдат стопени до нула. Това би означавало отнемане на книжката най-малко за шест месеца. От Пътна полиция заявиха, че скоро ще бъдат завишени и финансовите глоби за нарушителите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.