Нанокнигата ще бъде изведена в орбита на височина 525 км

Ватиканът представи проект за изпращане на миниатюрна цифрова книга с послание на надежда, отправено от папа Франциск през 2020 г., в разгара на пандемията от COVID-19, съобщи АФП.

Нанокнигата ще бъде изведена в орбита на височина 525 км с ракета "Фалкон 9" на SpaceX, която ще излети на 10 юни от военновъздушната база "Ванденберг" в Калифорния, съобщиха от Светия престол на пресконференция в Рим.

Микрогравираната електронна част, което е едва 2 мм, ще бъде качена на спътник "Кюбсат" с размери около 30 см, оборудван със слънчеви панели и проектиран от студенти от Политехническото училище в Торино. Тя ще съдържа проповедта на папа Франциск, произнесена на 27 март 2020 г. в разгара на пандемията. На този ден, сам на пустия и окъпан от дъжд площад "Свети Петър", той призова "уплашения и изгубен" свят да преразгледа приоритетите си. 

Проектът е наречен "Spei Satelles" ("Сателит на надеждата" на латински език). Той се осъществява съвместно от Ватикана, Италианската космическа агенция и различни италиански институти. Целта на това сътрудничество е проповедта да бъде изпратена "отвъд границите на Земята, за да достигне от космоса до възможно най-много жени и мъже на нашата размирна планета", обяснява Джорджо Сакоча, председател на Италианската космическа агенция.

През октомври 2017 г. аржентинският папа говори на живо чрез видеоконферентна връзка с астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС). Първи това направи неговият предшественик Бенедикт XVI.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Христина Терзиева, NOVA