„Идеята за обществени аптеки е нерационална”, смята аптекар

„Здравната каса да излезе със становище, че продължава договора с фармацевтите. За 20 лв. се подписва пациентът за извършената услуга (преглед при лекар), за да я отчетем пред касата. В аптеката никой с нищо не се подписва”. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Повод за думите му е спорът между фармацевтите и Касата за възможността, ако едно от изписаните лекарства го няма в аптеката, то да не бъде изписвано.

Относно спора между фармацевти и Касата, той заяви: „Ако не беше цинично за правата на пациентите, щеше да е нелепо”.

Той запита кой позволи договорът на фармацевтичния съюз да не се продължава автоматично. „Кой направи така, че закри всички общински аптеки – в болничните заведения запазиха общински и държавни аптеки”, обясни Маджаров. Той се обърна към фармацевтите – „Колеги, не ви ли е срам, че милиони хора се притесняват какво ще се случи с тях.

„Не може човек, завършил висше фармацевтично образование и знае че терапията е точен период, точна дозировка, да говори така”, каза д-р Маджаров по адрес на фармацевтите.

Днес изтича договорът между Здравната каса и Българския фармацевтичен съюз. „Днес имаме последна среща с преговорните екипи. От фармацевтичния съюз се надяваме на добро решение”, заяви управител на аптека във Велико Търново.

„Идеята за обществени аптеки е нерационална”, смята аптекарят. „По-скоро е емоционално хрумване, което е далеч от практиката. Ние сме хората, които определяме”, каза фармацевтът.

„Не се месим в терапията на лекарите – какво и как да изпишат. Въпросът е пациентът да има право заради липса на даден медикамент на пазара, той да участва активно в покупката. Ако пациентът няма право на избор в процеса на терапия, ние ще го върнем към личния лекар или специалиста, ще има промяна на терапията. Сериозно трябва да се помислят тези неща – става въпрос за здравето и за благото на пациента.

„Надявам се на здрав разум”, допълни управителят на аптека.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.