"Преговори с Украйна "са невъзможни", докато там на власт е Зеленски", смята бившият президент на Русия

Един от възможните изходи от войната е Украйна да бъде разделена, като Русия получи източните части, а западните зони бъдат присъединени към няколко страни членки на ЕС. Това предположи бившият руски президент Дмитрий Медведев, информираха ДПА и БТА.

Жителите на централните региони след това биха могли да гласуват за присъединяване към Русия, смята той.

Медведев, който е непоколебим съюзник на руския президент Владимир Путин и в момента е заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, очерта три вероятни сценария в своя публикация в "Телеграм" като разделението на Украйна е предпочитаният от него сценарий.

Този резултат би "прекратил конфликта с достатъчни гаранции, че той няма да бъде подновен в дългосрочен план", написа Медведев. Ако пък независим остатък от Украйна се присъедини към ЕС или НАТО, конфликтът вероятно ще избухне отново, "като ще има опасност той да прерасне в пълномащабна Трета световна война", добави бившият президент.

Последният сценарий, който би бил "временно" приемлив за Русия, е Украйна да бъде изцяло поделена между Русия и страни от ЕС и в Европа да бъде сформирано украинско правителство в изгнание.

Според Медведев е "очевидно за всички", че няма други реалистични сценарии и добави, че Украйна е "загиваща държава".

Той смята, че преговори с Украйна "са невъзможни", докато там е на власт президентът Володимир Зеленски. "Всичко винаги приключва с преговори и това е неизбежно, но докато тези хора са на власт ситуацията за Русия няма да се промени, става ли въпрос за преговори", заяви Медведев.

"Този конфликт ще продължи много дълго време. Вероятно десетилетия. Това е новата реалност", смята той. Медведев също така предупреди, че Западът сериозно подценява риска от ядрена война.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, Владимир Арангелов