Ранените са близо 1000

Трагедия в Индия. Повече от 280 души загинаха. Ранените са близо 1000. Експресен влак дерайлира и в него се вряза друга пътническа композиция. Това е най-тежката катастрофа за последните 20 години. Щатът Одиша обяви ден на траур. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Поради повреда в линията или проблем със самата композиция, дерайлирал експреса, пътуващ от Бангалуру към Колката. Вагоните се преобърнали върху съседната линия и в тях се ударил експреса от Колката към Ченай. И двата влака са били пълни с пасажери. Капацитетът им е общо над 3 хиляди души. Вагоните от втория експрес са се ударили в торварен влак, който не бил в движение на съседно, трето трасе.

От Външното ни министерство посочиха, че няма данни за пострадали българи при инцидента.

Рано сутринта в събота видеоматериал на местни медии показа как полицейски служители преместват покрити с бели платна тела от железопътните релси. Вижда се и как спасители се катерят по един от смачканите влакове, за да намерят оцелели, докато пътници викат за помощ и ридаят край останките.

Сблъсъкът е станал около 19 ч. местно време в петък, когато Howrah Superfast Express, пътуващ от Бангалор до Хаура, Западна Бенгалия, се е сблъскал с Coromandel Express, който пътува от Калкута до Ченай.

"Комисия на високо ниво беше формирана, за да разследва причините за целия инцидент. Ще бъдат уточнени всички факти и техническите детайли", заяви Ашвини Вайшанав, министър на железниците на Индия.

Два влака се сблъскаха в Индия, има 70 загинали и 500 ранени

Проведена е мащабна издирвателно-спасителна операция, в която участват стотици служители на пожарната и полицията, както и кучета следотърсачи. Екипи на Националните сили за реагиране при бедствия също са на мястото на инцидента. В петък стотици млади хора се наредиха на опашка пред правителствена болница в Соро в щата Одиша, за да дарят кръв.

Индийската железница е една от най-големите в света. На ден вървят 12 хиляди пътнически влака. Премиерът Нарендра Моди посети мястото на катастрофата. Една от най-силно рекламираните дейности на неговото правителство е модернизацията на железниците. Той често прерязва лентите на ремонтирани гари или представя нови влакове. Само последния етап на модернизация беше за 30 милиарда долара. Въпреки че композициите са нови и гарите модерни, поддръжката на линиите и квалификацията на персонала изостават, казват експерти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.