Държавата да подпомага тези, които имат нужда, призова бившият социален министър Христина Христова

„Въпреки политическата криза и неприемливите неща в дебатите на политиците, нямах съмнение, че едва ли някой ще си позволи да не направи преизчислението на пенсиите, очаквано от възрастните хора”. Това заяви бившият социален министър Христина Христова в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Парите на държавата не бива да се дават „на калпак". Трябва да се даде на тези, които имат нужда”, обясни Христова.

Икономистът Михаил Кръстев определи като „тревожна" информацията, че по балансите на БНБ за два месеца има намаление на над 70% от разполагаемата наличност на Министерството на финансите. „Когато говорим за политическите тълкувания на сметките, трябва да забравим за каквато и да е семантика, защото финансите и икономиката са точна наука. Очевидно финансовото състояние на държавата е лошо. В първите пет месеца на тази година имаме дефицит за 1,2 млрд. лева. През 2022 г. за същия период сме имали 600 млн. лева излишък. На годишна база имаме влошаване от 1,8 млрд. лева на консолидираната фискална програма”, обясни той.

Той цитира информация от финансовото ведомство, че разходите растат със 17%, а приходите – с 9%. „Харчим много повече, отколкото събираме и няма как положението да е добро”, обясни Кръстев.

Според него отлагането на евентуалното увеличение на пенсиите няма да донесе необходимата стабилност. "Трябва да се мисли дългосрочно”, каза Кръстев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.