Държавният глава не остана за клетвата на кабинета „Денков-Габриел”

Надявам се правителството да не предава националните интереси, както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели. Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция. Защото тя обезсмисли изборите, а те са основата на демокрацията. Това коментира президентът Румен Радев.

СНИМКИ ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НС ВИЖТЕ ТУК

Той припомни как „лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е обикалял страната, за да убеждава хората да гласуват за него, защото ПП са съсипали държавата и ако се допуснат до властта, те ще я довършат”. „Днес Борисов им подарява цялата власт”, смята държавният глава. 

Според президента от ПП са били „окупирали социалните мрежи, за да вдъхновяват своите последователи, че ГЕРБ са мафията и трябва да бъдат изтрити от политиката”. „Днес те споделят властта с ГЕРБ”, отчете Радев. 

Парламентът гласува кабинета „Денков-Габриел”

Той насочи вниманието и върху „Демократична България”, които по думите му са повели избирателите си на кръстоносен поход срещу задкулисието и олигархията. „Днес те просят от него одобрение и някакво спасение, за да си гарантират властта”, категоричен е президентът. 

Радев отчете, че всички те са спечелили за сметка на измамения избирател и демокрацията. „Политиката не е само интереси и математика за формиране на мнозинство. Тя е и ценности. Гласуването днес ще покаже дали депутатите от тези партии са с ампутирано достойнство и са приели ролята да бъдат просто редови гласуващи”, е мнението му.

Донев: Надявам се да има приемственост за всичко, което сме постигнали

След като новото редовно правителство беше избрано, президентът не остана за клетвата му. В кулоарите на парламента заяви, че историята ще покаже дали депутатите са гласували по съвест.

„Ако се базирам на техните изказвания само преди няколко дни, означава, че има някаква команда за тяхното гласуване. При всички положения не е по съвест. На всички е ясно, че България трябва да има редовен кабинет и работещ парламент, но това правителство е формирано с изключително тежки компромиси, които засягат дълбоко устоите на демокрацията и на морала в политиката. Това вещае рискове и несигурност”, посочи държавният глава.

Радев не каза дали ще даде 100 дни толеранс на новия кабинет.


ВСИЧКО ЗА ГЛАСУВАНЕТО НА КАБИНЕТА "ДЕНКОВ - ГАБРИЕЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.