Конституцията на Република Северна Македония може да бъде променена само с гласовете на две трети от депутатите

Управляващите и опозицията в Северна Македония не стигнаха до споразумение относно вписването на българите в Конституцията. Това стана ясно след днешната лидерска среща в Скопие. Премиерът и председател на управляващия социалдемократическия съюз в Северна Македония - Димитър Ковачевски, призова лидера на опозицията Християн Мицкоски да подкрепи конституционните промени.

Мицкоски обяви, че е против тях, като определи тези промени като "български диктат". Конституцията на Република Северна Македония може да бъде променена само с гласовете на две трети от депутатите.

Управляващите и опозицията в Северна Македония не стигнаха до споразумение относно вписването на българско малцинство в Конституцията. Това стана ясно след днешната лидерска среща в Скопие. Премиерът и председател на управляващата социалдемократическия съюз в Северна Македония - Димитър Ковачевски, призова лидера на опозицията Християн Мицкоски да подкрепи конституционните промени.

Мицкоски обяви, че е против тях, като определи тези промени като "български диктат". Конституцията на Република Северна Македония може да бъде променена само с гласовете на две трети от депутатите.

Премиерът-социалдемократ Димитър Ковачевски и лидерът на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски се опитаха да се разберат дали конституцията на Северна Македония да бъде променена така, че в нея да бъде включено и българското малцинство.

„ВМРО-ДПМНЕ не е против промените в конституцията на държавата. Това е общото заключение и ключовото послание от тази днешна среща”, каза Ковачевски.

Желязков: РСМ да не губи време, а да изпълни критериите за членство

Според македонски медии, лидерите са обсъждали как да бъдат променени текстовете така, че да не изглежда, че са направени под диктовката на България. Премиерът обаче ги обвърза с предсрочни избори. „Слушайки всички изявления, които бяха дадени от страна на политиците разбрах, че за г-н Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ е важно само да бъдат част от властта. За да покажем, че ние като правителство не сме ориентирани към получаване на политически точки само за себе си и че не се ръководим от собствените си партийни интереси, СДСМ веднага ще освободим половината си места за представители на ВМРО-ДПМНЕ”, каза македонският премиер Ковачевски.

От ВМРО-ДПМНЕ предлагат конституционните промени да влязат в сила в деня, в който започне ратификацията на протокола за присъединяване на Република Северна Македония към Евросъюза от парламентите на 27-те държави-членки.

По думите на Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ „конституционни промени под българска диктовка по този начин, при тези обстоятелства, ние няма да подкрепим”.

Предложенията за промени в Конституцията, чакат одобрение от правителството, след което ще бъдат изпратени към парламента. Необходими са гласовете на две трети от депутатите, така че българското малцинство да бъде включено в македонската конституция.

 
 

Македонският премиер: С промени в Конституцията ще сложим край на тезата "един народ в две държави"

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.