Гръмотевични валежи в западните райони

През почивните дни в западните райони на страната ще има следобедни гръмотевични валежи, докато на изток ще е приветливо и преобладаващо слънчево. Не се очаква силен вятър, а температурите ще се запазят високи, с усещане за ранно лято.

В събота облачността в Западна България ще се увеличи бързо и в хода на денонощието ще има валежи. До обяд са възможни слаби превалявания в Западна и Централна Стара планина и в Югозападна България. В същите райони следобед ще се развиват гръмотевични бури, които обаче ще са локални и по-интензивни в Рило-Родопската област.

Температури сутринта – между 13 и 18 градуса, следобед – от 25 до 30, в традиционно горещите точки на страната (Дунавската равнина, източните части на Горнотракийската низина) до 31-32 градуса.

През нощта срещу неделя и призори в последния почивен ден тази седмица облачността ще остане значителна в някои югозападни райони с възможни слаби превалявания. В светлата част на деня отново в западните планински и някои предпланински райони около и след обяд ще има гръмотевични валежи. В източната половина на България облачността ще остане минимална, с преобладаващо слънчево време. Температурите в районите с повече слънце ще са с градус-два по-високи.

В началото на следващата седмица се очаква преминаване на нестабилен студен фронт. Вятърът за кратко ще се обърне от северозапад, ще има условия за краткотрайни, на места - временно интензивни валежи с гръмотевици, по-сериозни в Северна и Западна България.

В понеделник и вторник ще се усети прохлада, като температурите се понижат с 3-4 градуса.

Ако се запази прогнозираната атмосферна конфигурация, през втората половина на седмицата ще се оформи средиземноморски циклон, който ще донесе поредна порция интензивни валежи, които вероятно ще засегнат и източните части на страната през почивните дни. В отделни части на Западна България ще паднат значителни сумарни количества дъжд с предпоставки за локални наводнения.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.