До момента двама души са задържани, четири са написаните предупредителните протоколи

От днес МВР започва специализирана полицейска операция за осигуряване на спокоен и сигурен изборен процес. Това стана ясно на брифинг на служебния вътрешен министър Атанас Илков.

Специализираната операция ще е на територията на цялата страна. Областните дирекции ще бъдат подсилени от Жандармерията, обясни Илков.

От днес е открита денонощна линия за подаване на сигнали за купуването и продаването на гласове и нарушаване на Изборния кодекс.

Географската информационна система, която беше ползвана при последните избори, ще работи и за тези. Всеки сигнал, който постъпва в МВР, се въвежда веднага в нея и се следи до приключването на проверката.

МВР, ДАНС и Прокуратурата с междуведомствено звено за изборите

В изборния ден и преди него мобилни екипи на ГД „Националната полиция” ще проверяват сигналите и ще докладват на прокуратурата.

Илков разчита и на Междуведомственото споразумение между МВР, Прокуратурата и ДАНС.

Започва активна работа по наблюдението на лица, за които има съмнение за купуване и продаване на гласове, обясни още вътрешният министър.

В МВР е създаден Национален оперативен щаб, който ще контролира всички действия преди, по време и след изборите. Сред задачите му са и транспортирането на машините за гласуване, изборните книжа и охраната на секциите.

Ще има възможност в спешен порядък да бъдат издавани лични документи на гражданите.

Илков заяви, че МВР ще дава информация пред медиите всяка седмица.

До момента има три образувани досъдебни производства и три постъпили сигнала. Двама души са задържани, четири са написаните предупредителни протокола.

Атанас Илков каза още, че МВР работи активно за пълноправното ни членството в Шенген.

„Работим много активно с румънския вътрешен министър. Имаме ежеседмични конферентни връзки, излагаме изпълнените задачи и това, което ни предстои. Искаме да покажем на европейските ни партньори, че работим съвместно активно за ”, каза Илков.

„За началото на октомври имаме планирани срещи с всички представители в посолствата на европейските държави в България под домакинството на унгарското председателство. Ще запознаем посланиците с това, което сме изпълнили и което плануваме да извършим”, каза Илков.

Освен това Илков каза, че ще има среща с вътрешния министър на Турция, която ще се проведе в България. Срещата ще е в началото на октомври.

„Изключително важно е взаимодействието както с Румъния, така и с Гърция. Не на последно място е и взаимодействието със Сърбия, така че и със сърбите имаме една добра комуникация и това взаимодействие ще продължи и за в бъдеще", каза Илков.

Третата тема, която открои вътрешният министър, е пътната безопасност. Илков обясни, че е засилен контролът по основните пътни артерии на територията на страната, ангажиран е максимално човешкият ресурс и техническите средства.

„Много важна е ротацията на състава с придадени сили от една област в друга, така че да избегнем зависимости, познанствата между нашите служители и жителите на градовете, така че да има нулева толерантност”, каза Илков.  

Повече гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase