Какви са рисковете от недостатъчния сън?

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Благотворният ефект се дължи на производството на противовъзпалителни молекули

Учени от Харвардския медицински институт разгадаха механизъм, свързан с влиянието на здравия сън върху намаляването на риска от преждевременна смърт, съобщава БТА. Оказало се, че благотворният ефект се дължи на производството на противовъзпалителни молекули, което намалява при недостатъчен сън.

Защо спим два часа по-малко отпреди век?

Изследването е извършено с предразположени към атеросклероза генномодифицирани мишки. Учените предизвикали смущения в съня у половината гризачи, докато на останалите мишки бил осигурен нормален сън. У гризачите, които имали смущения в съня си, се появили постепенни увреждания на артериите, включително увеличаване с една трета на плаките в кръвоносните съдове в сравнение с контролната група.

Учени препоръчаха да спим в хамаци

У лишените от сън мишки имало два пъти повече клетки, пряко свързани с възпалителни процеси. Освен това, у тези гризачи било по-малко производството на хормона орексин, който играе важна роля за регулиране на съня и събуждането. След като им било инжектирано допълнително количество орексин, уврежданията на артериите им намалели.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.