Сън над 9 часа на нощ може да е ранен признак за деменция

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Това сочи ново изследване

Когато хората спят 9 и повече часа в денонощието, е най-вероятно да страдат от деменция, установи изследване, цитирано от БТА.

Проучване на университета в Маями констатира, че хората с подобен дълъг сън в повечето случаи имат проблеми с паметта и губят речевите си способности. А това са сигурните ранни признаци на деменция.

Кратката дрямка през деня успешно бори инсулти и инфаркти

Учените все още не могат да идентифицират каква е връзката между дългия сън и болестта на Алцхаймер. Някои специалисти изказват предположение, че някои мозъчни нарушения водят до по-дълго спане. Прекалено дългият сън досега беше свързван с абсцеси в мозъка, познати под името хиперинтензитет на бялото мозъчно вещество. Те са свързани с намалено оросяване на този важен човешки орган.

Само една нощ лош сън променя поведението на ДНК-то ни

В изследването взели участие 5 247 души на възраст между 45 и 75 години. Екипът тествал тяхната памет, концентрация и речеви умения. Само 15 % от участниците спели повече  от 9 часа в денонощието. Оказало се, че в период от 7 години паметта на тази група спаднала с 13 на сто, а речевите умения - с 20 на сто. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.