Кръвен тест установява дали децата страдат от недоспиване

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сънят е съществено значение за здравето на подрастващите

Разработиха кръвен тест, с който родителите могат да установят дали децата им страдат от недоспиване, съобщава БТА. Учени от Националния изследователски институт на Италия изследвали деца и подрастващи с нормално тегло от осем европейски страни - Испания, Италия, Кипър, Германия, Белгия, Естония, Унгария и Швеция. Те били класирани в две категории - недоспиващи и с нормален сън.

Недоспиването предизвиква сърдечни проблеми

Към децата с недостатъчен сън били причислени тези, които спят по-малко от 9 часа в денонощието, а при подрастващите - по-малко от 8 часа. Учените изследвали нивата на тяхната микрорибонуклеинова киселина в кръвта. Нейните нива рязко се разминавали в зависимост от това дали децата недоспивали или имали нормален сън.

Вижте какви са последиците, ако спим по-малко от 6 часа

Въз основа на тези данни, ръководителят на екипа Фабио Лара разработва тест, който безпогрешно ще може да насочи родителите към това дали децата им се радват на здравословен сън.

Той е от съществено значение за здравето на децата и при хронично недоспиване може да доведе до последваща поява на диабет и сърдечносъдови заболявания. 

Години наред нямате никакви оплаквания от безсъние, лягате и моментално откъртвате в дълбок сън, а сутрин се събуждате свежи като китки и с желание да покорявате върхове, да се борите с тигри или поне да успеете да се качите на градски транспорт, което е почти същото. И изведнъж нещо се случва! Нощем започвате да се въртите като риба на сухо, да броите овце, да се чудите защо сънят не идва, и да нервничите, че часът вече е 3 през нощта, а вие все още не сте успели да дремнете дори и за 10 минути.