ПРОМЯНАТА е в храната за душата!

Милена и София създават “Живот на килограм”, за да помогнат на подрастващите да приемат себе си, да разпознават емоциите си и да се справят с тях по добър начин, за да не попадат в капана на хранителните разстройства.

Милена Ташкова и София Фердинандова са колеги психотерапевти и приятелки от двадесет години. Те ежедневно помагат на хората да се справят по-добре със сложния си вътрешен оркестър от емоции, мисли, въпроси и болки. Двете се запознават още в университета като студентки по психология. След като завършват, започват да работят на едно и също място и заедно натрупват опит като терапевти, обучители и училищни психолози. Преди 10 години двете създават тяхната „Психодраматична работилница”, където се занимават с индивидуална и групова терапия, както и с обучения на колеги психолози.

Срещат се с хранителните разстройства отблизо и болезнено, когато едни от най-близките им хора се оказаха в техния капан. Опознават ги още по-добре в работата си като психотерапевти: през последните години в терапевтичния им кабинет все повече зачестяват случаите на млади хора с хранителни разстройства. Всеки трети тийнейджър, който е дошъл на терапия заради други проблеми, има в някаква степен и проблем в поведението на хранене, зад който има емоционална причина. Освен познатите анорексия и булимия, напоследък срещат все повече случаи на орторексия – нездраво вманиачаване по здравословния начин на живот, което е отвъд нормалната грижа за тялото. Увеличават се чувствително и момчетата, засегнати от подобни проблеми.

София и Милена със съжаление отбелязват, че въпреки че проблемът е масов и сериозен, на темата за хранителните разстройства не се обръща достатъчно внимание нито в семейството, нито в обществото като цяло. Не се коментират дълбоките причини за тези състояния и възможните изходи от тях. Голяма част от родителите не винаги си дават сметка за това, което се случва, или просто неглижират тревожните признаци, защото се чувстват уплашени и безпомощни.

Заради хората, които обичат, и заради хората, на които помагат, те решават да потърсят решение, което да им позволи да работят с децата превантивно. Така се ражда идеята за “Живот на килограм.

 

ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

„Живот на килограм” е проект за превенция на хранителни разстройства сред учениците от 5 до 12 клас. Целта на работата с тях е те да получат подходящата информация по достъпен начин, за да могат да разпознават факторите за формиране на хранителни разстройства и да реагират адекватно в ситуации на риск.

Със всеки един от класовете, с които работят, те се срещат три пъти в рамките на три месеца. На първата среща говорят с децата за моделите за подражание и начина, по който възприемат себе си. Обсъждат въпросите: Как изглеждам в очите на другите? Какви са критериите за красота? И как свързвам всичко това с тялото си? На втората среща учат децата как да разпознават различните емоции и как да се справят с тях. Обсъждат връзката между емоции и поведение на хранене и разговарят с учениците дали когато имат негативни преживявания или не им достигат положителни такива, се утешават с храна. Третата среща запознава учениците с рисковете, белезите и последиците от основните видове хранителни разстройства.

Екипът на “Живот на килограм” работи изцяло интерактивно - през упражнения, игри, разговори и конкретни казуси. Това помага на децата не просто да трупат информация, а да преживяват и да разбират това, за което говорят.

Правят и дискусионни групи с родители, които имат желание да разберат повече за симптомите на хранителните разстройства, причините за възникването им и пътя за справяне с тях.

Милена и София стартират “Живот на килограм” в края на 2016 г. и непрекъснато разрастват броя училища, с които си партнират, включително и извън София. Бързо увеличават и екипа си и днес работят с шест висококвалифицирани психолози и още петима доброволци.

Двете са категорични, че хранителните разстройства не са въпрос на слаба воля или проблеми с апетита - те са беззвучен вик за помощ. Важно е да го чуем и помогнем навреме, а не когато проблемът стане сериозен, защото тогава ситуацията може да бъде живото застрашаваща.

За контакти: www.zhivotnakilogram.com

 

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДАРЯВАНЕ:
Важно уточнение: Даряването не е обвързано с гласуването. Гласуването е безплатно и гласувайки, вие не извършвате финансово дарение. От друга страна, ако дарите, това няма да се отрази на резултатите от гласуването.
Ако решите да дарите за дейността на “Живот на Килограм”, може да го направите по два начина:
Чрез бутона “Дари”, който ще се появи в горния десен ъгъл на тази страница след като гласувате за един от финалистите в ПРОМЯНАТА. Той ще Ви препрати към платформата за даряване DMS, където ще можете да дарите онлайн желана от Вас сума.
или
Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS ZHIVOT на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel). За абонати на Telenor, Mtel и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.