ПРОМЯНАТА е свободата да бъдеш себе си!

Иван и Николета са приели предизвикателството да помогнат на ЛГБТИ младежите (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс) в България да бъдат приети – от семействата си, обществото, и от самите себе си.

Иван е инвестиционен банкер, работил в САЩ и Австралия, занимава се активно със спорт – запален маратонец и CrossFit атлет. Дълги години живее в чужбина, но историята на едно българско момче, което харесва момчета го кара да промени живота си. Момчето разказва на Иван, че родителите му го водят на психиатър, когато им споделя, че е гей. A психиатърът му обещава да го “излекува”. Момчето бяга от вкъщи и прави опит за самоубийство. Това не е изолиран случай – по данни на организации в САЩ (такива данни не се събират в България), опитите за самоубийство при ЛГБТИ младежи са 4 пъти повече в сравнение с техните хетеросексуални връстници. Иван проучва и открива, че в България няма никакви услуги, достъпни от цялата страна, които да дадат възможност на младежи в тази ситуация да говорят с някого и да получат подкрепа, някой просто да им каже: “не сте болни и не сте сами”. Така, след 25 години живот извън родината, той решава да се завърне – с мисия: да подкрепи ЛГБТИ младежите и техните семейства в трудния процес на самоосъзнаване, разкриване и утвърждаване на сексуалната им ориентация. Така се ражда „Сингъл степ”. А за да покаже, че влага цялото си сърце в каузата и за да набере средства за фондацията, през 2016 г. Иван избягва 12 маратона за 12 седмици – общо 506,34 км в градове из Европа – и набира над 20 000 лв. Тогава среща Николета.

Николета има опит в неправителствения сектор, както и в сферата на гражданското образование и културата. Занимавала се е и с журналистика и реклама. Когато се запознава с Иван, се впечатлява от неговата целеустременост и отдаденост. Тя напуска дългогодишната си работа, за да помогне на каузата на „Сингъл Степ“ и става изпълнителен директор на фондацията.

 

ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

Иван и Николета искат да предложат истинска и конкретна промяна за ЛГБТИ младежите – те и семействата им, да могат да поговорят с някого, да споделят и получат информация и подкрепа по достъпен от цялата държава начин. Правят го с подход “отдолу – нагоре”: конкретна помощ и ресурси.

Целта на фондацията е да пропука “балона” на стигмата по темата ЛГБТИ с личен пример и положителни лични истории. Активно работят, за да привлекат множество съмишленици и партньори и по този начин да отворят темата и към хора, които не са част от ЛГБТИ общността, защото вярват, че отдавна е отминало времето за самоизолиране на една общност в себе си. Работят с различни групи и общности – ученици, учители, психолози, социални работници, бизнеси, спортисти. Искрено вярват в протегната ръка за сътрудничество с “очаквани” и “неочаквани” партньори.

“Сингъл Степ” вече стартира първата си услуга: онлайн чат на техния сайт, на който младежите от общността могат да получат подкрепа, информация и пренасочване към конкретни консултации. За чата работят 9 млади и ентусиазирани доброволци всеки ден от 20:00 до 23:00 часа – практикуващи психолози, студенти от съответните специалности в по-горен курс и хора от ЛГБТИ общността със свой собствен опит и натрупани покрай него познания. Те са обучени да предоставят подкрепа, информация и кризисна интервенция.

Избират този подход, защото знаят, че младите хора предпочитат да чатят – това им дава анонимност и конфиденциалност, а чат връзката им дава комуникация с жив човек в реално време, което е много важно за този тип подкрепа. Скоро ще предоставят тази услуга и под формата на безплатна телефонна линия, насочена към родителите. И двете услуги са безплатни и достъпни от цялата страна.

На ЛГБТИ младежите в България Иван и Николета искат да кажат: не сте сами, а на родителите им: обичайте детето си, любовта е по-силна от хорското мнение.

Ще основат и общностен център в София, където ще се провеждат индивидуални и фамилни консултации, групи за взаимопомощ, изложби, социални събития – място, което не само да бъде “дом” за ЛГБТИ хората, но да бъде с широко отворени врати за всички приятели и съмъшленици на общността.

Иван и Николета знаят, че промяната, която целят да постигнат, няма да е лесна. Но за тях няма алтернатива на правото на достоен и открит живот, на правото да бъдеш себе си. Заредени са със силна мотивация и с вярата, че “пътят от хиляди мили започва с първата крачка”.

За контакти: www.singlestep.bg

 

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДАРЯВАНЕ:
Важно уточнение: Даряването не е обвързано с гласуването. Гласуването е безплатно и гласувайки, вие не извършвате финансово дарение. От друга страна, ако дарите, това няма да се отрази на резултатите от гласуването.
Ако решите да дарите за дейността на “Сингъл Степ”, може да го направите по два начина:
Чрез бутона “Дари”, който ще се появи в горния десен ъгъл на тази страница след като гласувате за един от финалистите в ПРОМЯНАТА. Той ще Ви препрати към платформата за даряване DMS, където ще можете да дарите онлайн желана от Вас сума.
или
Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS STEP на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel). За абонати на Telenor, Mtel и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.