Експлозията разтърси един от големите супермаркети

Целият армейски гарнизон в Санкт Петербург е на крак и значителна част от подготвени бойци са по улиците в старата столица на Русия. Военната техника е незначителна и е по периферията на града, но военнослужещите от спецчастите оказват логистична помощ на криминалистите след кървавия взрив в голям търговски магазин. Неофициално е обявено военно положение и присъствие за респект.

Все още няма потвърждение дали става въпрос за терористичен акт или битов инцидент. Факт е обаче, че Въоръжените сили на място са в бойна готовност и е започнала безпрецедентна операция по издирването на извършителите. Това съобщават запознати. От милиционерската служба уверяват, че поръчителите и извършители ще бъдат открити. Кадрите за видеонаблюдение се снемат минута по минута в спектъра на инцидента.

 Експлозията разтърси един от големите супермаркети в Санкт Петербург преди час. Взривът избухва в Калинински район. По първоначални данни взривното устройство е било с незначителна мощност и е гръмнало в клетките за съхранение на багаж в магазина. За помощ към пристигналите на място медици са се обърнали над 10 души, като 9 от тях са хоспитализирани по спешност. Големи локви с кръв имало в най- засегнатата част.

 Проверката показа:

Според официалните източници това е битов инцидент с 10 леко пострадали. Експлозията е била причинена от самоделно взривно устройство с мощност 200 грама тротилов еквивалент, напълнено с поразяващи елементи. Първоначалните данни сочат, че  устройството е гръмнало в хладилна витрина на магазин. Следователите разглеждат всички възможни версии. Девет от десетте ранени са откарани в болница, съобщиха местните власти.  Евакуирани са били около 70 души.