"Търсим вариант в рамките на закона семейството да остане в жилището", обяви Станислав Благов от МО

След 22-годишна служба на българската армия възрастен човек и съпругата му са заплашени да бъдат изгонени от ведомственото жилище, за което от МО са получили уверение, че могат да ползват до смъртта си.

Синът на Станислав Бутенко, служил 22 години в армията, награждаван с медали и ордени, разказва, че родителите му живеят в жилището от 33 години.

В началото на 80-те години на миналия век Бутенко получава ведомствено жилище като военен в столичния кв. "Гевгелийски". Тогава му казват, че има право да живее в него, докато е жив, наследниците му няма да имат право да го унаследят.

На 16 септември 2017 г. обаче семейството получава писмо, че няма право да обитава жилището и трябва да го освободи. Пишат до МО с молба да се преразгледа това решение, но на 16 октомври отново получават писмо от ведомството с настояване да напуснат апартамента.

"33години ние живеем в това жилище без някой да ги безпокой и сега от 2017 г. октомври месец, когато те вече са инвалиди се сетиха от военното министерство, че те ползват апартамента неправомерно и искат да бъде освободен до 22 март", пише Пламен Бутенко във Facebook.

След писмото и съпругата на Станислав получила инсулт. Сега и двамата са на легло и са обездвижени, а дъщеря им се грижи за тях.

"Мойте родители няма къде да отидат, нямат алтернатива с техните пенсиии на обща стойност 600 и няколко лева", пише Пламен.

"Търсим вариант в рамките на закона семейството да остане в жилището", обяви Станислав Благов от Министерството на отбраната, който отговаря за имотите на ведомството. По думите му много от имотите се владеят без правно основание.

Благов посъветвал децата на Бутенко да обжалват в съда заповедта за освобождаване на жилището. Свързал се е и с кмета на община "Илинден", за да се търси и друг вариант за настаняване на бившия военен.