Според производителите 80% стоката на пазара е внос

 

Ще загубим ли традиционния вкус на родните плодове и зеленчуци? Ще бъдат ли изместени и по качество и вкус от гръцките, турските или полските?

Според производителите 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. Според контролните органи вносът е по-малък – около 55-60%. И все пак голяма част от продукцията, която достига до трапезата ни идва от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония.

Според бранша, за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци намалява 10 пъти.

На борсите гръцките плодове и зеленчуци са доста по-евтини. При килограм домати разликата е около 0.70 лв. на едро, а при краставиците – около 0.50 лв.

Второ качество ли е продукцията, която идва отвън, и защо търговци предлагат вносни плодове и зеленчуци като български?

"Вкусовите качества на нашата продукция са много високи – няма нищо общо с гръцката. В момента цените са такива заради самото начало на стоката – няма големи количества, но след 7-10 дни цените ще са много различни от тези, които виждате в момента", коментира пред Нова тв Слави Николов, търговец.

"Има държави с големи субсидии, ние не сме богата държава да даваме високи субсидии на стопанствата – и все пак хората ги предпочитат", казва потребителката Иванка Запрянова.

Средно за година всеки българин изяжда около 46-50 кг плодове. И между 68-73 кг зеленчуци.