Стани богат

Сезона на професионалистите

Водещ

Не късметът, а знанието е в основата на „Стани богат”, казва водещият Ники Кънчев

От началото на 12 май 2001 г. досега Ники Кънчев не просто е лицето на „Стани богат” – той е онази запазена марка и емблема, без която играта не може да започне. Човекът, който познава шоуто по-добре от всеки друг. В над 10-годишната история на формата пред него са сядали хиляди хора, задавал е хиляди въпроси и е бил неизменна част от тръпката да играеш, но и от удоволствието да дирижираш играта и да бъдеш свидетел на нейните най-вълнуващи и незабравими моменти. 

Освен на „Стани богат”, Ники Кънчев е лице и на друга запазена марка на Нова – най-успешния риалити формат Big Brother, с основание заслужил определението „телевизионен феномен”. Тук Ники Кънчев отново е част от над 10-те успешни сезона, където затвърждава имиджа си на професионален водещ с отличен усет към своите събеседници, гости и участници. 

Извън телевизията, другата му голяма любов е радио ефирът. Един от утвърдените и дългогодишни гласове на Дарик, Ники Кънчев е част от екипа на медията вече 15 години, като негов е приносът за едни от най-успешните радио предавания – „Ники Кънчев шоу” и „Купон на Изток от Рая”. 

Верен меломан и привърженик на любимия си отбор – ЦСКА, той остава един от най-опитните, ерудирани и доказани телевизионни и радио водещи. 

В следващото интервю за Novatv.bg Ники Кънчев разкри знанието по-силно ли е от късмета на играча, струва ли си да се рискува и коя е любимата му игра.

 

„Нека играта започне сега…”, но коя е любимата игра на Ники Кънчев?
Има доста видове игри и игрички. От спортните обичам да гледам и да играя почти всички – дълго време играх футбол с приятели. Сега два пъти в седмицата активно играя волейбол. Като студент съм пробвал и баскетбол. Карти, табла, шах – тук почти няма кой да ме бие. Компютърните игри също ми бяха много интересни, но сега вече не.

От телевизионните игри – естествено, най-великата игра – „Стани богат”. Помислете колко умно е създадена най-вече с факта, че верният отговор е през цялото време пред очите ти – и твоите, и на публиката в залата, и на зрителите вкъщи, и на водещия. После, сигурните и несигурните суми, върху които можеш да се хлъзнеш. И най-вече зрелищните въпроси – страхотни предизвикателства, както аз обичам да казвам – „от съкровищницата на „Стани богат”. Наистина натрупахме нещо като „Златен фонд” с много оригинални въпроси и отговори към тях.

Като дете съм гледал и „Минута е много”, което дълго време беше класика в жанра „Куизшоу”. Радвам се, че в предстоящия сезон Петър Вучков ще дойде и ще играе при нас и ще опита от аромата на нашата игра. Преди време ми гостува в „Ники Кънчев шоу” по Дарик и стана много приятно интервю. Респект към него.

Също съм фен на руското „Какво, къде, кога” – хитро измислено, отлично продуцирано, създало плеяда играчи. Някои от руските играчи дори станаха депутати. Създателят на шоуто Владимир Ворошилов почина преди десетина години, но шоуто продължава да държи много високо билото.

Да се върнем назад, преди повече от 10 години, когато за първи път у нас стартира „Стани богат”. Какво беше първото усещане за играта и имаше ли риск тогава?
Да, кога минаха тези вече 13 години от старта на 12 май 2001 в ефира на Нова телевизия. Реално още от есента на 2000 година един боен екип, воден от режисьора Димитър Митовски и втория режисьор Ники Пенчев, пътувахме до Букурещ няколко пъти, за да се обучаваме и да сканираме румънското шоу. Аз естествено попивах всичко, което прави румънският водещ Върджил Янцу. Всъщност името „Стани богат” го измисли точно Митовски, който измисли и „Под прикритие”.

Риск имаше, но вече бях на години, на които можех да избирам да кажа на нещо „Да” или „Не”. Вече бях отказвал тв оферти и държах появата ми да не е на „всяка цена”, просто защото много ми се прави телевизия. Напротив, аз съм един от малкото, завършили точно специалността „Телевизионна журналистика”, но бях преглътнал егото си и можех и без да съм в телевизора. Пишех много и публикувах в целия български печат, водех по Дарик авторско предаване. Имах достатъчно емоции в и около себе си.

Поканата от Нико Тупарев да се пробвам на кастинга за „едно голямо световно шоу” дойде точно навреме. Нямах голяма представа за какво иде реч, но моята енциклопедичност ми подсказа, че съм на прав път.  

Заслугата обаче вече 13 години „Стани богат” да е символ на класа и знания се дължи до голяма степен на продуцента Нико Тупарев. Той е човекът, който не позволи да падне нивото, да свалим летвата, която сами вдигнахме високо, да не „побългарим” формата. Нова телевизия също заслужава уважение и винаги ще го има в мое лице – от Георгиос Зоис до Дидие Щосел всички шефове на медията виждаха и оценяваха класата на играта.

Наблюдавал си стотици играчи и сигурно вече знаеш отговора на този въпрос – знанието по-силно ли е от късмета в играта?
Знанието е бетонните основи на зданието „Стани богат”, ако дойде незнанието, тези подпори рухват като тръстика. Късметът е някакъв спасителен пояс, но него съдбата ти го хвърля един път, втори, рядко трети и почти никога четвърти.

„Стани богат” се завръща на 10 февруари в ефира на Нова под мотото „Сезонът на професионалистите”. Какво да очакваме от новия сезон?
Ще играем отново благотворително. Ще подкрепяме най-новата инициатива на Нова Game Changers, за която в световен план отговаря фондацията Reach for change. Това е идея, която идва от телевизията майка МТG и поставя благотворителността на нова основа, вдига я на следващо ниво. Досега и ние събирахме пари, които дарявахме на някого, който ги ползваше според нуждите си – за апаратура, за храна, за да построи център за нуждаещите се. Сега обаче парите ще се дават на работещи бизнес модели, на хора, които предприемат някакъв бизнес, който ще приобщи децата в нужда и ще ги социализира. Ще им даде може би най-важното, нещото, което е над парите – нашето внимание.

Кои ще бъдат професионалистите, които ще ти гостуват?
О, прекрасен въпрос. Наистина най-добрите в България в своята област. Ще играят по двойки. Някои ние ще ги запознаваме и събираме в двойка, други се познават от години.

Ще имаме двойки журналисти, актьори, които ще ви спукат от смях, професори, които отдавна не са онези намръщени сухари, а постоянно пускат мъдрости и лафове. В първия епизод три златни медала ще са в синхрон с Олимпийските игри в Сочи – два идват от Нураир Нурикян, един от Руми Нейкова. Първият ни гост е още по-интересен, символ на железен професионализъм – това е Ани Салич, която ще блесне в „Стани богат” и ще каже доста новини около себе си.    

Зрителите те познават и като радиоводещ. Коя е тръпката, която подарява единствено радио ефирът?
Радиоефирът подарява едно невидимо вълшебно докосване до другия, който те слуша, вътрешен кеф, че си уцелил музиката, песента, госта, интонацията.

Какво научи за себе си в света на медиите и развлекателните шоупрограми?
О, това е един прекрасен, но и лицемерен свят. Завистта е нещо нормално и сред журналистите, и в шоубизнеса. А трябва да почитаме тези преди нас, авторитетите, а не да се качваме нагоре, стъпвайки по техните тела. Журналистиката и телевизионното водене не започна с мен и няма да свърши с мен...

Компромисът, който никога не направи?
Правил съм и откровени грешки, и гафове, но с идеята да работя. Постепенно обаче се научих да отказвам, да не съм навсякъде на всяка цена.

За един журналист е изключително важно какъв учител ще срещне, но често за учителите е трудно да открият учениците си. По какво се познават добрите ученици и какъв е твоят съвет към младите ти колеги?
О, да откривам и развивам таланта на младите съм цар. Тук съм много добър, но трябва за това да питате младите хора около мен. Винаги е имало и ще има, дай Боже. Един от моите ученици – Ники Николов, дори ми стана шеф по едно време, което наистина беше уникално и много готино.  

Какво би казал на онези, които губят смелостта си, отказват да рискуват и да играят?
Не бих ги обвинил в нищо, да те е страх все още не е престъпление. Но да не опиташ поне веднъж в живота си да скочиш и да се надскочиш, вече е престъпление, защото животът отминава. Ако не в „Стани богат”, идете на морския бряг, намерете скачачите например на Буджака до Созопол и направете една „бомба” от 4 метра. Ще я помните завинаги.

Автор: Илиана Найденова