Стотици години са нужни на почвата да се възстанови след изгаряне на стърнища...

Наред с опасността от предизвикване на горски пожари, паленето на стърнища е изключително вредно за почвата и ландшафта, категорични са специалисти. За възстановяването на хумуса са необходими стотици години. Днес в Смолянско аварийни екипи гасиха поредния горски пожар предизвикан от запалване на стърнище.Този пожар, който продължава да унищожава гората над с.Тикале е предизвикано от небрежно запалване на стърнище. До късно следобяд над селото се извиваше гъст дим, а над 100 декара земя остана овъглена.Виновник за пожара е този мъж, който скри лицето си от камерата. Още в шок той не можеше да проумее как малкияt куп със сухи треви и храсти, които запалил предизвикал огнения ад.

Aгроном от Областна дирекция "Земеделие" в Смолян заяви, че с паленето на стърнищата много хора си мислят, че унищожават вредителите. Всъщност много малка част от вредителите се унищожават, за разлика от полезните микроорганизми.Така се създава една липса на почвено плодородие и земите се увреждат.

Земя, върху която е палено стърнище става податлива на ерозия,  щетите нанесени на биоразнообразието особено  в защитени зони могат да бъдат необратими категорични са още специалистите.