Целят месец май е много цветен в страната на любовта. Миналата седмица беше панаирът на Париж, след това панаирът на кулинарните изкушения и панаирът на орхидеите...

Миналата седмица беше панаирът на Париж, след това панаирът на кулинарните изкушения и панаирът на орхидеите – целят месец май е много цветен в страната на любовта, разказа в "На кафе" журналистът Петя Желева.

Продукт номер едно за Франция е сиренето, има над 400 вида различни френски сирена. Голямо е разнообразието, гарнира се с грозде, с вино, французите го използват и за десерт. Петя Желева сподели, че не може дори да помирише сирене, въпреки че е на почит в страната.

Виното е другият специалитет на Франция. Най-скъпото вино също е произведено там и фигурира в "Книгата на Гинес", цената му е 150 000 евро за бутилка  и е реколта от 1879 година. Миналата година на търг е била подадена 6-литрова бутилка за 300 000 долара.

Много скъпа храна е и гъшият дроб, има разнообразие от десерти, хлебни деликатеси.

Около 35-40 евро струва супа в едни от най-скъпите ресторанти във Франция, където отсядат звездите. На някои места трябва да се направи резервация година-две преди това. Явно има достатъчно богати хора, които да се хранят там, каза Петя.

Тя засегна и друга актуална тема за страната. Дълго време Никола Саркози и Карла Бруни не потвърждаваха, че ще имат дете, но бащата на Карла официално потвърди за бременността й. Карла е на 41 години, но на фигурата й могат да завиждат дори 20-годишни. Тя се храни балансирано, каза Петя.

Кои са трите златни правила за поддържане на фигурата според французойките – гледайте във видеото.