Офисите на 21 газови компании в 10 страни бяха изненадващо посетени от инспектори на ЕС...

Офисите на 21 газови компании в 10 страни бяха изненадващо посетени от инспектори на Европейския съюз заради подозрения, че може да са образували картел.

 

Проверката обхваща и 4 български компании - Българският енергиен холдинг, двете му дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" и частната компания "Овергаз". В държавните дружества инспекторите проверяват дългосрочните договори с "Газпром" за доставка на газ.

 

Дъщерна фирма на руския концерн "Газпром", базираната в Австрия ОМV-газ и германската "Ер Ве Е" също потвърдиха, че техни офиси са били обискирани.

 

В съобщението на Европейската комисия не бяха посочени проверените компании. Беше обявено, че фирмите са заподозрени в антиконкурентни действия като разпределяне на пазара, възпрепятстване на достъп до мрежата и на диверсифициране на доставките, както и завишаване на цените.

 

От Франс прес припомнят, че през януари Литва внесе жалба в Европейската комисия, че "Газпром" използва господстваща си позиция на пазара, за да оказва натиск върху литовската държава.

 

Говорител на руския енергиен гигант коментира, че "Газпром" няма какво да крие и спокойно очаква резултатите от разследването.