Комисията за защита на потребителите започва проверки за опасни напитки в магазините у нас...

Чехия забрани износа на местни спиртни напитки със съдържание на алкохол над 20% в страните от Европейския съюз. Ограничението е част от пакета мерки, въведени след като 23-ма души починаха от отравяне след консумация на нелегален алкохол, примесен с метанол.

Чешкият министър на здравеопазването Леош Хегер наложи забраната по изричното изискване на Европейския съюз. Магазините за спиртни напитки в Чехия прибраха от рафтовете всички питиета с висок градус.

Премиерът Петър Нечас каза, че правителството се надява скоро да вдигне забраната. Това ще стане след като бъдат въведени нови изисквания всички спиртни напитки да се продават с етикети, указващи произхода, съдържанието и дистрибуцията им.

 

У нас Комисията за защита на потребителите започва проверки за наличие на опасни спиртни напитки в търговската мрежа. В Министерството на земеделието и храните са получени подробни сведения за чешките продукти, които трябва да се спрат от продажба. От комисията предупреждават търговците да преустановят разпространението на опасните продукти.