Франциско Хосе Гарсон Амо е пострадал леко при инцидента и вече е бил разпитан

Испанският крал Хуан Карлос посети пострадалите от жестоката железопътна катастрофа край Сантяго де Компостела. Монархът заяви, че цялата страна съчувства на болката на семействата на 80-те загинали при дерайлирането на влака. В Испания беше обявен 3-дневен национален траур.

 

Най-малко 130 души са били приети в болница, като 94-рима от тях са оставени за лечение. 32-ма са в тежко състояние, като сред тях има няколко деца. Пострадалите са от различни националности - петима американци и един британец. Няма данни за ранени български граждани. 

 

Полицията е започнала разследване срещу един от машинистите на дерайлиралия влак.

 

Испанските медии съобщиха, че 52-годишният Франциско Хосе Гарсон Амо е пострадал леко при инцидента и вече е бил разпитан в болницата. Той има 30-годишен опит като машинист и управлява композиции по тази линия повече от една година. 

 

Влакът е бил технически изправен, като в деня на катастрофата е минал техническа проверка. 

 

Железопътната компания обяви, че все още е твърде рано да се спекулира с причините, довели до дерайлирането на високоскоростната композиция

 

Оцелели обаче разказват, че влакът се е движел твърде бързо преди да влезе в завоя. Един от тях казал пред испанските медии, че на електронното табло в купето била изписана скорост от 190 километра в час в участък, където ограничението е 80.