Това сочат данните на боливийския граждански регистър, ако са верни

Ако данните в боливийския граждански регистър са верни, пастирът Кармело Флорес Лаура е човекът, живял най-дълго в историята. Или поне така сочат съществуващите документи. 

 

Кармело Лаура е навършил 123 години преди един месец, съобщи  Асошиейтед прес.

 

Пастирът живее в колиба със сламен покрив в изолирано селце близо до езерото Титикака на 4000 м надморска височина. Той е неграмотен, не говори испански, а родния си език - аймара. Ходи без бастун и не носи очила, гласът му още е силен, но слухът му е отслабнал. Като всички в района цял живот дъвче листа от кока. 

 

Въпреки че в книгата на Гинес най-старият жив човек на планетата ни е 155-годишната японка Мисао Окава, досега най-дълго живелият човек с официални документи беше французойката Жан Калман, която почина през 1997-ма на 122 години и 164 дни.

 

Според боливийския граждански регистър Кармело Флорес Лаура е роден на 16 юли 1890 г. Свидетелство за раждане не му е издадено, защото те са въведени в Боливия чак през 40-те години на миналия век. Преди това ражданията са регистрирани с кръщелни свидетелства.

 

Кармело Флорес не помни на колко години е точно, но 27-годишният му внук Едуин знае, че се е бил във войната с Парагвай през 1933 г. Самият Флорес почти не си спомня това.

 

Флорес обяснява дълголетието си с това, че ходи много покрай животните, не яде ориз и тестена храна, а само ечемик, картофи и бобови растения. Вече не пие алкохол, но преди го е харесвал. 

 

В района, където живее, свинското е рядкост и хората ядат предимно шилешко и дивеч. 

 

Съпругата на Флорес е починала преди десетина години. Те са имали три деца, но от тях само синът му Сесилио (67 г.) е жив. Флорес има 40 внуци и 19 правнуци, но повечето са напуснали селцето Фраскиа. Внукът му Едуин обаче му е съсед.