Местан каза, че би подкрепил идеята предсрочните избори да се проведат в по-ранната есен

„Станишев не го коментирам, на него пак някой му е виновен. Най-вече, че аз съм жив. Ако ме нямаше, сигурно щяха да са първа сила”. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира думите на Сергей Станишев от извънредната пресконференция на БСП. 

 

Точно след денонощие - в същата зала на Народното събрание и в същия час, в който вчера ДПС сложи край на мандата на кабинета „Орешарски”, БСП поиска задължително гласуване и съобщи, че започва консултации за предсрочни избори.

 

Видимо е вече напрежението между партньорите. Станишев не посочи конкретна дата за предсрочни избори, но най-вероятно очаква да са в ранната есен. Той заговори за оставащите седмици на този кабинет, в които правителството имало да свърши важни неща.  

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че би подкрепил идеята предсрочните избори да се проведат в по-ранната есен. „Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи” – така той отговори на подкрепата на БСП към задължителното гласуване. В същото време ГЕРБ подкрепят вотът да стане задължителен. 

 

Междувременно парламентът одобри емитирането на нов външен дълг, който щял да послужи за погасяване на стари задължения.