До това гласуване се стигна, след като доскорошният председател Слави Бинев подаде оставка

Депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Поли Карастоянова беше избрана за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

 

Кандидатурата на Карастоянова беше издигната в четвъртък от председателя на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов. 

 

До това гласуване се стигна, след като доскорошният председател Слави Бинев подаде оставка заради обществен натиск и протести.

 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че Карастоянова е човек, който има необходимите познания, диалогичност и желание да работи. По думите му след оставката на Бинев и с оглед факта, че тази комисия е била дадена на ПФ, групата е заседавала и е взела единодушно решение за издигането на Карастоянова.

 

При гласуването в зала Карастоянова беше подкрепена от 91 депутати, 19 бяха против, а 12 се въздържаха. Тя бе подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а БСП и "Атака" бяха "против". Разнородно гласува групата на БДЦ, а от ДПС с "въздържал се" гласува един единствен депутат. 

 

Изборът на Бинев за шеф на парламентарната комисия предизвика недоволство в средите. В знак на протест оставка като главен режисьор на Народния театър подаде Александър Морфов. В отговор Слави Бинев заяви, че няма да освободи поста си, а протестът срещу него е политическа поръчка. 

 

Няколко дни по-късно цялата трупа на Народния театър излезе с писмо, че ще подаде колективна оставка, ако Слави Бинев не се оттегли като председател на комисията по култура и медии в Народното събрание.