Швейцарски експерти проверяват правителствения самолет

 

Лицензирани специалисти от Швейцария пристигат, за да направят експертиза за причините, довели до принудителното кацане на правителствения самолет "Фалкон". Към момента самолетът е на стоянка, запечатан и поставен под видеонаблюдение и охрана от НСО.

 

"Фалкон" кацна на Летище София, след като екипажът му установи, че левият му колесник не се прибира. На борда му беше премиерът Бойко Борисов заедно с екипа си. Реална опасност за тях не е имало. Премиерът трябва да участва в среща на Европейския съвет за Украйна.

 

Нова се сдоби с ексклузивен запис на разговора между екипажа на самолета и кулата от времето, когато е установен проблемът. 

 

След час полет, за да се изхарчи част от горивото, правителственият "Фалкон" се приземи без проблеми. Причините за инцидента се изясняват. 

 

Фалконът е бил около час във въздуха над Летище София. Линейка на правителствена болница, пожарни и коли на НСО пристигнаха преди кацането. 

 

Взето е решение премиерът Бойко Борисов и екипът още същата вечер да отпътуват със самолет "Еърбъс" за срещата на Съвета на Европа в Брюксел. Екип от швейцарската фирма по подръжката ще пристигне утре в България, за да установи причините за аварията на правителствения самолет. 

 

Министърът на транспорта Ивайло Московски откри "съвпадение", че само часове преди полета, директорът на правителствения "Авиоотряд 28" Ангел Балджиев е подал оставка. Причината - липса на средства за поддръжката му.