По български ще съсипем една хубава инициатива, заяви бишият министър

 

"Много глупости се изговориха по въпроса за тегленето на нов дълг от 16 милиарда лева", коментира в "Здравей, България" бившият финансов министър Муравей Радев.

 

 

В същото време той определи като „глупости” твърденията, че ако не изтеглим заема, държавата ще фалира. 

 

"Нищо няма да се случи. Това е измислен спор. Най-сигурното е, че Мая Манолова ще изтегли онази извънредна емисия с „Горановките”, която тези дни пусна в обращение", каза финансистът, като подчерта, че това е подменен дебат, който се експлоатира за краткосрочни политически дивиденти. 

 

Във връзка с изказванията на Мая Манолова за дълга, Радев заяви, че от четирите аритметични действия тя владее само "събиране".

 

"Чула, че миналата година са гласували 8 милиарда дълг, чула сега едни нови 16 милиарда и ги събира. А тези 8 милиарда са част от 16-те. Ужас, трагедия, какво да правим сега - държавата ще се изпари! Хората не разбират и ето как ги подвеждат”, заяви Радев.  

 

"Няма 16 милиарда. увеличен дълг. Увеличението е с 5.3 милиарда. Тази година има 22 милиарда лева вътрешен и външен дълг. След три години те ще бъдат 27.3 милиарда. Като ги извадим се получава 5.3 милиарда", поясни той.

 

Експертът уточни, че времето да се теглят пари е подходящо, тъй като сега лихвите са с исторически ниски нива.