Той разкритикува днешното изказване на външния министър на Руската федерация

"Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България". Това се казва в официално изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, публикувано на интернет страницата на министерството.  

 

 

"Добре известни на всички са премеждията, през които Република Македония премина по пътя на установяването и укрепването на нейната държавна независимост и суверенитет. През цялото това време именно България бе страната, която даваше най-голямата подкрепа за независимостта на Република Македония и стана гарант за нейната териториална цялост", добавя министърът и припомня, че България бе страната, която първа призна Република Македония.

 

 

"Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение", се казва още в изявлението на министъра. 

 

В действително днес Сергей Лавров заяви:  „В момента вече се говори за това, че Македония трябва да се федерализира още по-дълбоко, да се направи федерация, може би конфедерация и дори се изказват идеи защо като изкуствено създадена държава да не бъде разделена -   част от нея за България, част за Албания. А от  Тирана, от устата на премиера се чуват лозунги за Велика Албания”. Гледайте и видеото: 

​  

Вчера Даниел Митов посъветва  лидерите в Македония да възстановят диалога: