Срещата на върха в Еврозоната приключи без резултат, Атина нямаше конкретни идеи за споразумение

 

Срещата на върха на страните от Еврозоната за Гърция отново приключи без резултат, след като Атинa не представи в Брюксел конкретно предложение за споразумение. Лидерите на Европа дадоха на южната ни съседка срок до края на седмицата, за да убеди европейските партньори, че заслужава отстъпка. В противен случай Евросъюзът е готов за излизане на Гърция от Еврозоната.

 

Три срещи имаше за по-малко от месец и няма никакъв напредък. Нервите и търпението на европейските лидери са изчерпани. И този път преговарящият екип от Атина не представи никакви конкретни ангажименти за справяне с дълговата криза. Затова 12-ият час ще удари на 12-и юли.

 

“Ако не се получи споразумение, това ще означава прекратяване на преговорите с всички възможни последствия, включително най-лошия сценарий, с който ще загубим всички. Ако не успеем да се договорим, това може да доведе до банкрута на Гърция и неплатежоспособност на банковата ѝ система. И със сигурност то ще е по-болезнено за гръцкия народ. Не се съмнявам, че ще се отрази и в геополитически аспект. Ако някой има илюзии, че ще се размине, е наивен”, каза Доналд Туск, председател на Европейския съвет.  

 

Финалното решение ще вземат не само страните от Еврозоната, а всички 28 страни членки.

 

„Мисля, че въпросът засяга всички страни членки. Знаете, че това се отразява на България и Румъния и други също, така че няма да е честно да ги изключим от дебата за общите последствия. ЕК е подготвена за всичко”, заяви Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия.

 

До четвъртък Гърция трябва да представи нов план за реформи и това е наистина последният срок. До решаващата дата 20 юли остават по-малко от две седмици. Дотогава Гърция трябва да плати на Европейската централна банка 3,5 милиарда евро.  

 

Инормация на Антоанета Николова