Правосъдният министър Христо Иванов пък призна, че е готов да си подаде оставката

 

Ден, след като парламентарната комисия за промени в Конституцията отхвърли съдебната реформа, в студиото на „Здравей, България” правосъдният министър Христо Иванов заплаши с оставка, ако реформата окончателно се провали. „За някои хора това е голям проблем. За мен не е никакъв проблем да си подам оставката”, коментира той. 

 

Реформаторите заплашиха, че на свой ред ще бламират социалния министър Ивайло Калфин, ако хората му от АБВ продължат да блокират реформата. А по-късно заплахите станаха генерални.„Ако не се случи разделянето на ВСС и съдебната реформа, това безспорно е правителствена криза”, коментира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

 

Министърът с оставка в джоба опита да обясни защо според него скучната наглед конституционна промяна е ключова. „В момента в българските затвори има само 16 души, осъдени за корупция. Това са дребни подкупи, дребни мишкувания. Няма нито един български политик, едър държавник, икономически играч, влязъл в затвора и получил присъда за корупция”, отбеляза той.  

 

Ключови за благоденствието на мафията били бетонираните съдебни началници, които реформата трябва да озапти. Засега обаче тя е блокирана.  „Нека политическите партии да отговорят защо всички са „за”, очакванията на обществото са „за”, на ЕС, на институциите, всички са „за”, а на практика се гласува „против” тази промяна”,  заявИ депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

 

Два гласа не достигнаха на управляващите, за да прокарат поправките в комисията. Депутатът Димитър Делчев бил в командировка. Твърди се – по поръчение на председателя на парламента Цецка Цачева. Другият – Емил Димитров - пък бил болен. „Поправките в Конституцията зависят от мен?”, попита той и добави: „Значи аз съм най-важният човек в държавата? Не се възприемам като такъв".

 

Веднага тръгнаха подозрения кой кого саботира и кой кого бламира. Христо Иванов пристигна в парламента, за да убеждава лично противниците на поправките от опозицията. „Дайте да освободим българския съд от политическа опека”, призова той. Партньорите от АБВ – също твърди противници на промените – запазиха мълчание, въпреки риска министърът им да остане без парламентарна подкрепа. „Ще има становище на парламентарната група”, обеща председателят на групата Кирил Цочев.

 

В този разклатен вид ремонтираната Конституция влиза в пленарната зала. За приемането ѝ са нужни поне 160 гласа, каквито поне към момента изглежда, че няма.

 

Репортери: Калина Влайкова и Марина Стоименова