Какво трябва да правим и какво не, когато сядаме на масата в чужда страна

Безспорно добрите маниери на масата са едно от нещата, които правят най-силно впечатление в компания. Това, което у нас е признак за добро възпитание обаче, не е универсален модел на поведение навсякъде по света.

 

В Китай, например, за комплимент към домакина, сготвил ястията на трапезата, се счита оригването след хранене. Във Филипините, Тайланд и Китай пък не се приема добре изяждането на всичката храна от чинията. Така домакинът приема, че не ти е сервирал достатъчно голяма порция.

 

Вдигането на тостове е на особена почит в Грузия. За вечери по специални поводи дори се наема човек, който да извършва тази дейност. Тостовете могат да продължат с часове, като по време на речите ясно се указва на гостите кой може да говори и кога трябва да се отпива от чашите.

 

Британското онлайн издание на вестник „Телеграф” събира някои от най-важните правила, които трябва да спазваме в съответните страни, когато сядаме на маса.

 

Португалия

 

Ако на масата няма сол и пипер, недейте да молите да ви ги донесат. Това се смята за обида към готвача и означава, че го обвинявате в неправилна преценка при овкусяването на ястията. Задължително оставете бакшиш, когато се храните в заведение. Прието е той да бъде в размер на 10% от стойността на сметката.

 

Франция

 

Дръжте ръцете си върху масата, дори когато не се храните. Използвайте залък хляб, за да поставите по-лесно храна върху вилицата си. Винаги чупете залците, никога не отхапвайте част от по-голямото хлебче. Поставете оставащата ви част от комата на масата, а не в чинията си. Сметката никога не се дели между членовете на компанията. Предложете да платите цялата или просто изчакайте някой друг да го направи.

 

Япония

 

Пийте супата директно от купичката – лъжиците са нещо необичайно в страната на изгряващото слънце. Ако сърбате звучно, това само ще поласкае готвача. Не кръстосвайте клечките за хранене, не ги облизвайте и не ги поставяйте вертикално в купичката с ориз. Тези действия са проява на изключително грубо отношение. Не предавайте храна на другиго с клечките – това се прави само на погребение. Никога не оставяйте бакшиш в заведение – това обижда японците.

 

Италия

 

Не консумирайте млечни напитки след хранене – поръчайте си еспресо. Винаги оставяйте бакшиш от поне 5-10% от стойността на сметката. Не молете за допълнително сирене, освен ако сами не ви го предложат. Неприемливо е да сложите повече сирене върху пицата си. Още по-малко - като гарнитура към морска храна.

 

Индия

 

Мийте ръцете си преди и след хранене. Уверете се, че ноктите ви са в добро състояние. Изяжте цялото съдържание на чинията си – оставянето на храна се смята за неуважение. Не се хранете нито твърде бързо, нито много бавно.​

 

Тайланд

 

Очаквайте да ви сервират всички ястия наведнъж, а не едно по едно. Бъдете готови да споделите порцията си с останалите хора на масата. Не се хранете с вилица - използвайте я само за да поставите храна в лъжицата си. Не взимайте последната хапка от блюдото, което се дели между всички на масата.

 

Китай

 

Винаги идвайте на обяд или вечеря навреме и добре облечени. Не дояждайте всичко от чинията си, оставете няколко хапки, за да покажете на домакина, че ви е сервирал предостатъчно храна. Оригнете се след хранене – това е знак за задоволство от предложените гозби. Не подбирайте определени елементи от ястието – изключително грубо е.