Стотици влязоха в страната с автобуси

 

В Централна Европа, след затварянето на унгарската граница, потокът от мигранти се пренасочи към Хърватия. Стотици влязоха в страната с автобуси и се опитваха да се качат на влакове за Западна Европа. Мигрантите минават първо през граничния град Товарник. На гарата там обаче ги чакат повече от 100 полицаи. 

 

До момента в Хърватия са влезли около 5000 мигранти, избегнали затворената граница с Унгария. Повече от 7000 достигнали Германия в сряда. Полицията съобщи, че това е два пъти повече в сравнение с вторник.

 

Прехвърлянето на проблема с бежанците от една на друга държава не е решение. Ситуацията е изпит за Съюза и зависи от нашите общи действия дали ще покажем гъвкавост”, коментира европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

 

 Докато кризата се задълбочава, 4 снимки разчувстваха света. На едната се вижда датски полицай, който се опитва да разсмее малко момиченце, чието семейство е блокирано на границата между Германия и Дания.

 

Втората снимка показва целувката на млада двойка от Сирия в момента, в който след седмици лутане, пристигат в Гърция. Може би един от най-популярните в социалните мрежи кадър е на млад сириец, пристигнал в Гърция с любимия си котарак. И още  - сръбски полицай, който прегръща малко сирийско дете.