Москва разполага самолети и бойна техника в три бази, твърдят източници

 

Руски самолети в Сирия с първи въздушни удари. Спекулациите, че предстои сериозна намеса на Москва в конфликта се засилват. Сирийски военен източник потвърждава, че през последното денонощие срещу джихадистите са ползвани нови руски изтребители, но уточнява, че са били със сирийски пилоти. 

 

Високопоставен военен източник в Дамаск съобщи в началото на седмицата, че сирийската армия е получила от Русия най-малко пет бойни самолета, както и разузнавателни летателни апарати и друга военна техника. 

"Уолстрийт джърнъл" публикува сателитни снимки, за които се твърди, че показват строежа на две нови руски военни бази в Сирия. Те се намират край сирийския средиземноморски бряг и досега не са били забелязвани. Наскоро Москва изпрати там 28 бойни самолета, твърдят от Пентагона. 

 

Твърди се още, че руските военни са разположили танкове, ПВО-системи и БТР-и.  На пресконференция във Вашингтон държавният секретар на САЩ заяви, че едва ли ще има офанзива в скоро време. 

 

"Да, руснаците засилват присъствието си там. Има определен тип самолети, които, в зависимост от дългосрочните намерения на Русия, може да повдигне известни въпрости. За момента обаче, нашите военни експерти смятат, че самолетите, които Русия е разположила в Сирия, са й необходими за охрана на нейната въздушна база", заяви Джон Кери, държавен секретар на САЩ.

 

Спекулациите за руските планове в Сирия бяха подхранени и от срещата в Москва на Владимир Путин с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Двамата са се споразумели да координират военните си действия, за да бъдат избегнати конфронтации в Сирия.  Според чуждестранни източници Израел е извършил около 10 въздушни нападения в Сирия от 2013 г., по-конкретно срещу автоколони, пренасящи оръжия за "Хизбулла". Тези удари не са потвърдени официално от израелска страна.