Депутатите в спор да има ли ограничения и образователен ценз

 

Нападението над репортерския екип на Нова в Самоков за пореден път извади на дневен ред въпроса за качествата на хората, които се издигат на изборни длъжности.

 

Както по повечето въпроси, така и по този депутатите се разделиха. Според някои от политическите сили подобни ограничения трябва задължително да се предвидят. Други смятат,

че така ще се нарушат основни конституционни права на граждани и не може някой да бъде смятан за виновен до гроб, ако вече е излежал наказанието си.

 

А всъщност случаят Пиже съвсем не е изолиран. Почти всички водещи политически сили могат да се „похвалят” с кандидати с криминално минало или поне силно избухлив нрав.

 

Извършил си престъпление. Осъден си. Излежал си го. Следователно си се поправил. Горе-долу това е логиката, според която почти всеки у нас може да бъде кандидат за общински съветник. 

"Смятам, че е абсурдно в една държава, основана на законността, да се допуска осъждани лица да бъдат избирани на важни обществени длъжности", коментира реформаторът Радан Кънев.

 

Според малкия партньор във властта става дума за дупка в закона, която трябва да бъде запълнена. Големият партньор обещава да помисли. 

 

А защо точно политическите партии понякога подбират бандити – от БСП предложиха обяснение. Макар да призна грешка в случая с Пиже, ДПС си държи на предишната позиция.

 

"Когато става въпрос за изборни длъжности, според мен не би било редно да се поставят кой знае какви ограничения за който и да е", заяви Мустафа Карадайъ.

 

Депутатите се разделиха и по въпроса дали е нужен образователен ценз за кандидатите. Хиляди са кандидатите за общински съветници на тези избори. И, оказва се, почти няма партия без някой немирник в листите. Завчера ви разказахме за Юсни Ибрям - осъден за купуване на гласове и кандидат за съветник от Реформаторския блок. Пак реформаторите издигат в Шумен реабилитирания Димитър Серафимов.

 

Пак в Шумен БСП номинира осъдения за подбуждане към лъжесвидетелство адвокат Ивайло Йорданов - също вече с чисто досие. Склонният към чупене на камери и саморазправа с журналисти Деми Димитров е кандидат за кмет от АБВ в Брусарци.