IAAF ще разпределя поравно средствата за развитието на спорта

Президентът на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) Себастиан Коу отправи специално послание към федерациите-членки, което бе публикувано на сайта на IAAF в понеделник. В него новият ръководител на световната лека атлетика дава пълни подробности относно така наречените "Олимпийски дивиденти за леката атлетика на IAAF", които ще представляват по 25 000 щатски долара всяка година, за всяка национална федерация. Средствата ще бъдат насочени за развитието на отделните федерации по света.

 

Първостепенната позиция на леката атлетика в олимпийското движение осигурява на IAAF най-голям дял от приходите, които Международният олимпийски комитет (МОК) разпределя към международните федерации, що се касае до 28-те спорта, включени в програмата на летните Олимпийски игри.

 

"Как IAAF да инвестира този четиригодишен приход, получен от МОК, за да служи той по-добре на националните федерации бе един от основните стълбове на моя предизборен манифест, който ме направи президент на IAAF," потвърждава Себ Коу.

 

"Този фонд ще осигурява бюджет в размер на около 22 милиона долара за четиригодишния период, което представлява приблизително половината от дивидентите, получавани от МОК в IAAF.

 

Фондът, който ние наричаме "Олимпийски дивиденти за леката атлетика на IAAF" има за цел да подпомага федерациите-членки при разработването и прилагането на структурирани и устойчиви проекти за развитие на леката атлетика в техните страни.

 

Програмата предлага на националните федерации помощ за развитие и усъвършенстване на леката атлетика и то най-важното, с пълната подкрепа на IAAF.

 

IAAF трябва да се ангажира и да работи заедно със своите членове, да изслушва техните нужди и да прилага адекватни решения на местно и регионално равнище. Само чрез работа, ще можем да осигурим вълнуващо бъдеще и просперитет за леката атлетика", завършва Себ Коу.

 

СТРУКТУРА И АДМИНИСТРИРАНЕ

 

Бюджетът на "Олимпийски дивиденти за леката атлетика на IAAF", който е допълнение към всички съществуващи безвъзмездни помощи за развитие на IAAF, ще бъде разпределян на принципа на равния дял.

 

Идеята на тези дивиденти е да помогнат за финансиране на проекти, като например такива свързани с изграждане, ремонт или поддръжка на съоръжения; закупуване или наемане на оборудване; подготовка и обучение на спортисти, треньори и отбори, включително подкрепа за пътувания; провеждането на национални и регионални турнири; както и реализирането на програми за развитие и намиране на таланти в училищата и клубовете.

 

IAAF ще одобрява внимателно проектите / програмите, представени от федерациите-членки, чрез прозрачен и задълбочен процес, в който ще бъдат оценявани стойността и качеството.

 

Националните федерации от своя страна ще осигуряват специална човешка, техническа, организационна и финансова подкрепа за проекта и ще трябва докладват редовно на IAAF за напредъка.

 

Разработването на успешно бъдеще за леката атлетика винаги трябва да бъде споделена отговорност, процес на сътрудничество.