На Витоша все още няма условия за ски

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст (БЧК).

 

Във високите части на планините условията са неблагоприятни за туристически преходи. Там духа силен вятър, има мъгла и теренът е много заледен. В по-ниските части времето е сравнително тихо с превалявания от слаб сняг. Има минимална снежна покривка.

 

В курортите лифтовите съоръжения работят нормално там, където има изкуствен сняг. На Витоша все още няма условия за ски, уточнява Агенция "Фокус".

 

Температурите по върховете са между минус 11˚ и минус 13˚. На Ботев е минус 9˚, а на Мусала - минус 11˚. В районите на хижите температурите варират около минус 4˚ и минус 6˚. Според ПСС температурите са нормални за началото на януари, но заледените терени и лошата видимост създават предпоставки за инциденти.

 

От ПСС препоръчват в днешния ден да не се предприемат преходи във високите части на планините, туристите да се движат с повишено внимание, да избягват връх Ботев за разходки и да се екипират добре с топли дрехи и котки, съобразно зимните условия. 

 

Вижте повече за времето!