Може да се превърне в глобална пандемия, предупреждават учените

 

Вирусът Зика се разпространява експлозивно и може да се превърне в пандемия, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО).

 

Ръководителят на СЗО Маргарет Чан дори призова за извънредна среща заради болестта, която да се състои на 1 февруари, съобщи ВВС.

 

„Нивото на тревога е изключително високо“, каза тя на среща на държавите членки в Женева. На предстоящата конференция през февруари СЗО трябва да вземе решение и дали епидемията трябва да бъде определена като заплаха за международното обществено здраве.

 

Чан обясни, че предишните масови случаи на вируса, който за първи път е открит при маймуна в Уганда през 1947 г., са преминавали относително леко. Сега обаче „ситуацията е напълно различна“, каза тя наблягайки на опасността вирусът да причинява вродени малформации, известни като микроцефалия, или неестествено малка глава при новородените.

 

“Причинна връзка между инфекцията на вируса Зика, вродени малформации и неврологични симптоми все още не е установена, но е силно допустима“, каза Чан. Тя допълни, че срещата на 1 февруари ще се опита да определи какви са нивата на международна тревога и какви да са мерките за борба с епидемията.

 

СЗО допуска, че броят на заразените в Северна, Централна и Южна Америка може да достигне 3-4 милиона, съобщава Би Би Си.

 

Смята се, че вирусът причинява тежки увреждания на плода на бременни жени. Болестта се пренася от комари, но протича незабелязано.

 

Само в Бразилия потвърдиха 270 случая на микроцефалия – деца, родени с недоразвит мозък и малка глава заради Зика.

За вируса няма ваксина и разработването й може да отнеме 10 години.

В същото време болестта се разпространява с голяма скорост в Южна Америка. Очаква се скоро да обхване целия континент, както и Централна Америка и големи части от Северна Америка. Вече има отделни случаи и в Европа, след като туристи са посетили огнищата на вируса. 

Вирусът е наблюдаван за пръв път в Африка. Доскоро не беше смятан за опасен, вероятно поради слабото му изследване.

 

 

Бебето на Хилда е родено с микроцефалия. Мозъкът му е недоразвит. Смята се, че това усложнение е свързано с вирусната инфекция Зика.

„За нас беше шок, защото никой не знаеше как да ни обясни състоянието на бебето и никой не знаеше какво е микроцефалия, и какво я причинява”, разказва Хилда Венансио да Силва.

 

Лечение няма. Ваксина срещу вируса - също. Заболяването е разпространено основно в Бразилия. Но регистрирани случаи има вече в 18 държави и райони на Американския континент. В Съединените щати и Европа също се съобщава за заразени със Зика, които пътували от Латинска Америка.

„Всички от общността на латиноамериканските и карибските държави трябва да се обединим и да обменяме информация за Зика-вируса и потвърдените случаи”, обяснява президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос.

При възрастните оплакванията са най-вече от температура, болки в главата и мускулите. После отминава. По-сложно е при бременните жени. Бебетата се раждат с недоразвити мозъци.

Преносител на вируса е така наречения тигров комар. Към януари 2016-та от насекомото има в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора. Експерти обаче уверяват, че заплахата за заразяване у нас е минимална.

„Ако човек отиде в Латинска Америка и Карибския басейн, зарази се, върне се в България и живее и работи в някои от проблемните области, където има в нашата страна комари, които пренасят този вирус. Ако болен човек бъде ухапан от комар, тази инфекция може да бъде пренесена и на други българи”, обяснява проф. Тодор Кантарджиев - директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Или с други думи - това, че тигрови комари има и у нас, само по себе си не означава нищо. Пътуващите към държавите със зика вирус обаче, трябва да внимават.