Вижте разказите на хората, станали свидетели на терора

 

11 души са задържани за кървавия атентат в Анкара, отнел живота на 37 души. Арестите са били извършени в югоизточния турски град Шанлъ Урфа, след като използваният от атентаторите автомобил бил проследен дотам, твърдят турски медии.

 

Спокойна неделна привечер, 15 минути до 8 вечерта. И само няколко секунди до един неочакван взрив. Така изглеждат последните секунди от живота на десетки души, заснети от охранителните камери на търговски обект в съседство. Експлозията е толкова мощна, че разтърсва из основи едно от магазинчетата на Севинч и Ендер. Разтърсва и тях самите.

„Експлозията наистина беше много мощна. Появи се сякаш изгрява Слънцето. След това всички стъкла се разхвърчаха. А стоката в магазина изпопада по земята. Загинаха много хора. Много бяха ранени от съклата”, обяснява Севинч Аксакал, собственичка на козметичен магазин.

 

Подобни кадри от охранителните камери рядко можете да видите в турските медии. Атентатите в турската столица зачестиха, а с тях и ограниченията за медиите, често затвърдени и от съда.

 

Официалното обяснение на властите - временното затъмнение е, за да се защити общественият ред и националната сигурност. Този път обаче забраната застигна дори споделянето на снимки и клипове в социалните мрежи. А първото телевизионно изявление на президента Реджеп Ердоган след атентата беше недвусмислено.

„Няма разлика между терорист, който носи оръжие в ръка и този, който използва позицията си в обществото, за да осигури комфорта на терористите. И така сам да постигне своите цели. Бил той учен, законотворец, писател, журналист или ръководител на неправителствена организация. Това не променя факта, че този човек също е терорист”, заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Послание, след което, по всичко личи, реакциите ще отекват дълго. А за тези, сблъскали се очи в очи с терора, нещата са ясни и прости.

„Да се молим на Господ никога повече да не ни се случва подобно нещо и даде сили на близките на загиналите! Ненавиждам тероризма. Той няма нациналност, език и религия. Заради него умират невинни хора. Това са чудовища. Ненавиждам и тези, които го подкрепят! Надявам се, че всички тези хора ще изчезнат от лицето на земята и светът ще заживее в мир”, казва Севинч.

„Съпругата ми каза всичко, което можеше да се каже. Ненавиждаме терора. А сега вече трябва да се прибираме, децата ни чакат вкъщи”, казва Ендер Аксакал.

Въпреки преживения шок, Севинч и съпругът ѝ знаят, че ще се оправят, че семейният бизнес отново ще потръгне. И че всичко е наред, защото са здрави и са заедно. Много други семейства обаче нямат този късмет, затова Севинч и съпругът ѝ ще бъдат тази нощ с всички тях - в молитвите и мислите си, с всички тези, които загубиха най-близките си.

„Само за последните 5 месеца над 150 души загинаха при три бомбени атаки. Никой не знае кога и къде ще атакуват тези хора и това е най-страшното. Доста млади хора са сред жертвите на атентата, включително момче на 16 години, което се е преместило в Анкара с родителите си, защото му е предстояла чернодробна трансплантация”, разказа за „Здравей, България” специалният пратеник на Нова в Анкара Яна Николова.