Оправдан е само един от обвиняемите

 

Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди без право на замяна на трима от групата на „Килърите”, предаде БГНЕС. Зад решетките остава Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов и Георги Вълев. 

 

Членове на групата, оглавявана от Петър Стоянов-Сумиста, са признати за виновни за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и търновския адвокат Петър Лупов. 

 

Доживотните присъди бяха произнесени първо през 2013 година от Шуменския окръжен съд.

 

Апелативният съд във Варна оправда само Райчо Стойнев. Той беше обвинен, че е помогнал за убийството на Румен Рачев. Съдът отмени и решението, според което Стойнев трябва да заплати солидарно с другите подсъдими обезщетение в размер общо на 650 000 лева  на убития шуменски бизнесмен.

 

Варненският апелативен съд измени присъдата на шуменския по отношение и на Янко Попов, като го оправда да е помагал с действия и с користна цел убийството на Румен Рачев. Съдът намали срока на присъденото му наказание от 17 на 10 години „лишаване от свобода”. Попов ще заплати 943,92 лв разноски в полза на ВСС и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв.

 

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок.