Откритието подкрепя тезата, че химическите градивни елементи за живот са доставени на Земята от небесни тела

Учени за първи път откриха в Космоса сложна органична молекула със същата асиметрична структура като ключовите за живот молекули на Земята, предаде Ройтерс, цитиран от vesti.bg.

Изследователи от Националната радиоастрономическа обсерватория в Шарлотсвил, САЩ, съобщават, че сложната органична молекула, известна като пропилен оксид, е открита в гигантски облак от газ и прах близо до центъра на галактиката Млечен път.

Подобно на чифт човешки ръце, някои органични молекули, сред които пропилен оксид, имат свои огледални версии - химическо свойство, известно като хиралност.

Life's first handshake, discovered in deep space. News from @IamGBT: https://t.co/CzWEVnyVDg #aas228 pic.twitter.com/3P1qXsQqxX

— NRAO (@TheNRAO) June 14, 2016

Откриването на пропилен оксид в Космоса подкрепя теориите за космически произход на свойството хиралност.

Въпросните типове молекули, ключови за биологията, преди са откривани в метеорити на Земята и в комети в Слънчевата система, но никога досега не са "засичани" в обширното междузвездно пространство.

Откритието подкрепя и схващането, че химическите градивни елементи за живот са доставени на Земята в ранната ѝ история от небесни тела като метеорити и комети, които са "прихванали" подобни молекули от Космоса.

Още изумителни факти за Вселената - във видеото.