След опита за преврат хиляди преподаватели бяха отстранени от работа

Дни след преврата в Турция, в страната ще бъдат назначени 20 000 нови учители. Хиляди преподаватели бяха отстранени от работа, заради съмнения, че са свързани със сочения за организатор на метежа проповедник Фетуллах Гюлен. 

Турция след опита за преврат: Диктатура или демокрация? "Обезглавиха" и образованието в Турция след опита за преврат

В средата на тази седмица пък Министерството на образованието на Турция взе решение да затвори 626 учебни заведения. Сред тях са и 524 частни училища. Смята се, че те са свързани със структурите в страната, върху които влияние има именно Фетуллах Гюлен.

В същото време се разпуска и елитната президентска гвардия, след като почти 300 военни от състава й бяха арестувани, заради участие в опита за преврат.

В ново телевизионно обръщение президентът Реджеп Ердоган обяви, че броят на задържаните е повече от 13 000 души. Снощи е бил задържан и сочения за дясната ръка на Фетуллах Гюлен.  

„Този опит за преврат беше не само срещу държавата, правителството и парламента, но и срещу турските въоръжени сили. Ние се грижим за турските въоръжени сили и за войниците си. На 15-ти юли ние ги спасихме от тези терористи във военни униформи. С провала на този въоръжен опит за преврат, Турция влезе в нова ера”, заяви Ердоган.