Те са задържани в рамките на разследването на дейността на духовника Фетуллах Гюлен

Турските власти прехвърлиха чистката към бизнес сектора и задържаха трима крупни магнати в рамките на разследването на дейността на духовника Фетуллах Гюлен.

Борисов поиска от Меркел помощ за охрана на границата Драстично намаляват чужденците, посещаващи Турция Уволниха 88 души от турското външно министерство Нов удар срещу медиите в Турция Задържаните за преврата в Турция достигнаха 15 000 души В преврата в Турция са участвали 8651 военни, 74 танка и 35 самолета

Силите за сигурност в град Кайсери, в централната част на Турция, арестуваха председателя на фамилната компания Бойдак холдинг Мустафа Бойдак и още двама ръководни служители – Шукру и Халит Бойкак, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Тримата са били арестувани в домовете им. В момента се издирват бившият председател Хачи Бойдак, както и Иляс и Бекир Бойдак, за които също има издадени заповеди за арест.

Арестите са част от операцията за разкриване на каналите за финансиране на дейността на Гюлен в Турция. Анкара обвинява духовника, че е организирал неуспешния опит за военен преврат на 15 юли, целящ свалянето на президента Реджеп Ердоган.

Досега бяха прочистени войската, съдебната власт, образованието и държавната администрация.

Мустафа Бойдак е и председател на Търговската камара в Кайсери – град, който бързо се разраства и е наричан един от „Анадолските тигри” заради благоденствието, постигнато при управлението на Ердоган.

Бойдак холдинг има интереси в мебелната промишленост, енергетиката и финансите и е собственик на прочутите мебелни фирми „Истикбал” и „Белона”.

Семейни холдингови компании са гръбнака на корпоративната турска икономика и владеят много от известните фабрични марки.

Досега в страната са били задържани общо около 16 000 души, а размахът на репресиите предизвика международна загриженост.